Zomer 2014 komt uit Duitsland dankzij Milky Change

06-02-2014 14:02

Er ligt ijs op de vijvers, de wanten worden weer uit de kast getrokken en de mutsen, met van die flappen, gaan weer op het hoofd. De winter lijkt gekomen. Maar met de release van Milky Chance album Sadnecessary is de zomer dichterbij dan ooit.

Niet lang geleden trad het Duitse Milky Chance nog op in de kleinste zaaltjes voor een handjevol publiek. Maar toen de single Stolen Dance online werd opgepikt, ging het opeens hard met het duo uit Kassel. De ritmische gitaren en het catchy refrein van het nummer bleven uren hangen. Dit in combinatie met de rauwe, krakende, bijna snauwende stem van zanger Clemens Rehbein, maakte van de song al snel een hit. Dit nummer bracht Milky Chance ook naar Eurosonic, waar het publiek los ging op een hele reeks aan aanstekelijke songs.

Old skool folk met elektronisch geluid

Clemens zou gewoon een van de vele singer-songwriters met gitaar zijn als hij zijn partner niet had gevonden in Philipp Dausch. Deze DJ zorgt voor de beats en achtergrondzang, wat de nummers van Milky Chance meer diepgang en ritme geeft. Het unieke stemgeluid van Clemens met de stevige beats en reggae ondertoon van DJ Philipp, geven de songs extra dementie en een zomerse vibe.

Die zomerse klanken vinden we dan ook meteen terug bij het openingsnummer Stunner. Down the River is eveneens zeer pakkend: de ritmische bas en drums maken het ideaal voor een roadtrip. En op grasvelden in de brandende zon zal Running het goed doen met de heerlijke harde beat, het catchy refrein en gevoelige coupletten. Dat belooft wat voor de zomerfestivals.

Wisselende kwaliteit

Toch biedt Sadnecessary wel meer dan potentiƫle zomerhits. In Flashed Junk Mind laat Clemens horen ook een monotone zware zangstem hebben in tegenstelling tot het knauwende geluid. Dit is een verademing, want de zangstem van Clemens vraagt nogal wat van de luisteraars. Het is uniek, maar werkt ook op de zenuwen. Alsof het een parodie is van een zangstem.

Het korte nummer Becoming is rustig en persoonlijk. Zonder de ritmische achtergrond was het een gevoelige ballade geweest, maar nu heeft het bijna iets komisch. Dit zorgt voor een wisselende kwaliteit op het album. Zo is Fairytale nogal zoetsappig, terwijl Feathery die rustige romantische sound wel weet te raken.

Al met al heeft Milky Chance met Sadnecessary een debuutalbum neergezet vanwaar ze makkelijk kunnen groeien. Ze weten zich in ieder geval al te onderscheiden met de combinatie van folk met reggae invloeden en dansbare elektronische beats. Dit is een unieke verademing in deze tijd waarin we overspoeld worden door singer-songwriters.