De betovering van: Harrison Ford

08-02-2014 10:56

Een paar jaar geleden zag ik als kleine jongen Raiders Of The Lost Ark. Bij die film begon mijn passie voor films: ik vond het verhaal van Indiana Jones prachtig! Toen ik de film gezien had besloot ik dat ik ook iets met film wilde gaan doen. Wát ik met film wilde gaan doen was voor mij door één man duidelijk gemaakt: Harrison Ford. Tot op de dag van vandaag nog steeds mijn held…

Vanaf Star Wars

Nog voor ik Raiders Of The Lost Ark had gezien, was ik groot fan van Star Wars. Ik had Ford dus al eerder mogen bewonderen, maar al was ik groot fan van de reeks, Ford was mij nog niet opgevallen. Bij Indiana Jones ontstond mijn interesse in films, en ik beschouw Raiders Of The Lost Ark dan ook als de belangrijkste film voor mij. Doordat ik meer geïnteresseerd raakte in Ford, ging ik meer films van de man kijken. Ik heb nog lang niet alles met hem gezien, maar wel redelijk wat. Keer op keer weet hij me te verbazen in zijn rol. Ik vind het ook knap dat hij niet in elke film hetzelfde doet. Hij geeft telkens een eigen draai aan zijn rollen, waardoor het nooit saai is om naar hem te kijken.

Net als Morgan Freeman heeft Harrison Ford iets met zijn stem. Sommige acteurs moeten het hebben van hun uitstraling, maar Harrison Ford heeft een hele warme maar toch intimiderende stem. Zijn stem zorgt ervoor dat alles wat hij opleest interessant overkomt en hoort bij hem als persoon.

Ik ken Ford als persoon jammer genoeg niet zo goed, en ik heb de man tot op heden nog nooit de hand mogen schudden. In interviews komt hij altijd over als een aardige man, maar ik kreeg nooit een goede indruk van zijn persoonlijkheid. Toen ik me een tijdje terug verveelde verveelde, besloot ik op YouTube een aflevering van The Graham Norton Show te kijken. En raad eens wie er te gast was? Harrison Ford! Sinds ik die aflevering heb gekeken, is mijn bewondering voor hem alleen maar gegroeid. Niet alleen is hij een hele sympathieke man, hij is ook nog eens heel erg grappig. Sommige acteurs zijn wel grappig, maar hun humor is te geforceerd. Bij Ford kun je zien dat zijn grappen oprecht zijn.

Nog even vitaal

Ford wordt dit jaar 72 en toch is hij nog een hele actieve acteur. Hij is nog steeds goed in vorm en lijkt nog steeds plezier te hebben in zijn werk. Hij heeft niet meer de allergrootste actierollen, maar hij is als acteur erg sterk aanwezig in zijn films, ook als hij geen hele grote rol heeft. Ik vind het knap dat hij als 72-jarige nog zo kwiek is. Ten tijde van Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull in 2008 was Ford 66. Hij deed toen nog zijn stunts zelf, en het zal me niks verbazen dat hij dat opnieuw doet voor de aankomende Star Wars waarin hij zijn tweede iconische rol opnieuw vervult.

Dat is het laatste waar ik nog op in wilde gaan: zijn twee iconische rollen, die allebei rond de jaren ’80 zijn ontstaan. In de jaren ’70 verzon George Lucas het personage Indiana Smith, maar hij wou zich eerst richten op Star Wars, waardoor Smith in de la werd gelegd. Lucas ging aan de slag met zijn science-fiction epos en in 1977 ontstond Han Solo. Door velen nog steeds beschouwd als één van de meest iconische en beste filmpersonages uit de geschiedenis. De smokkelaar die Luke Skywalker hielp om Prinses Leia te redden, mocht iedereen. Hij was stoer en charismatisch, maar zijn hart zat op de goede plek. Voordat de première van Star Wars überhaupt had plaatsgevonden besloot Lucas op vakantie te gaan met zijn goede vriend Steven Spielberg.

Een filmheld

Lucas wilde de grote hype rond de film ontwijken en dacht dat de film zou floppen. Hij vertelde Spielberg over een personage dat hij had verzonnen, Indiana Smith, en vroeg of Spielberg zijn film zou willen regisseren. Spielberg accepteerde het voorstel, op één voorwaarde. ‘Smith’ zou worden vervangen door ‘Jones’. Toen de productie rond de film begon, kwam de naam van Ford al snel langs om de titelrol te vervullen. Daar zag Lucas eerst niet veel in, want hij wilde niet dat Ford zijn “Bobby De Niro” zou worden. Tom Selleck leek de geschikte man voor de rol, maar die kon de rol wegens verplichtingen aan Magnum P.I. niet accepteren. Ford werd aangenomen, en een nieuw icoon was geboren. Als een dappere, stoere, charismatische en mysterieuze archeoloog bleek Indiana Jones een hit! Net als Han Solo wordt hij tot op heden gezien als één van de beste filmhelden uit de geschiedenis.

Ik heb grote bewondering voor Harrison Ford. Hij heeft de rollen van twee van mijn filmhelden vervuld en hij vormt nog steeds de grootste inspiratiebron voor mij. Hij is voor mij nog altijd de beste en belangrijkste acteur uit de geschiedenis. Door hem besloot ik dat ik ‘iets met films’ wilde gaan doen.

I’m like old shoes. I’ve never been hip. I think the reason I’m still here is that I was never enough in fashion that I had to be replaced by something new.”
– Harrison Ford