Doneer aan TPO
 

‘Koning Willem is teveel een sportliefhebber en te weinig vorst’

en 9 andere verhalen deze ochtend

Door: Mark Koster, 9:01, 13 februari 2014

Hier is weer uw ochtendgebed.

Tim Matasv heeft last van zijn knie

Deze voetbal-immigrant dacht bij Ruben Kazan te gaan scoren. Maar de afgedankte PSV-spits Tim Matavz is niet door de keuring gekomen. Zijn knie doet het niet.

Niemand wil voetbalkampioen worden

In Sotsji winnen we alles. In de Eredivisie verliezen alle topclubs punten. Gisteravond speelde Twente gelijk tegen Groningen: 1-1. De top drie heeft geen zin om zijn best te doen. Op Radio 1 zei een verslaggever: ’Niemand wil kampioen worden.’

 Zwartboek over Blackrock, de teek van het kapitalisme

Bill Cohan, een ex-bankier, haalt even lekker uit naar de viezige tentakels van Blackrock, de financier van morsige en omstreden bedrijven zoals wapenproducten en boomkapbedrijven. Cohan loopt leeg in een lekkere tikje demagogische Duitse docu die je toch even aan het denken zet. Cohan noemt Blackrock een ’noodzakelijk kwaad.’ Deze financiële reus is in bezit van computers vol informatie – ook van andere bedrijven – en kan zo precies inzicht houden in de informatiestromen. Kennis is macht, en macht is geld is het idee. Blackrock bracht de geldstromen van de Griekse economie in kaart, mocht in opdracht van de Amerikaanse en Nederlandse regering hypotheekgifcontracten afkopen. Het imperium volgt het geld en tapt het af. Blackrock is de teek van het kapitalisme, zou je kunnen zeggen. Wie gebeten wordt, moet op zoek naar tegengif. Vaak is dat alleen te verkrijgen bij Blackrock. ’Niets is veranderd op Wall Street’, sombert Cohan. Niet overtuigd? Leest dan deze lijst met artikelen eens. Verzameld door een Blackrock critica Jacqueline Wouters. 

Oude Reagan-ecconoom noemt FED potentiële massamoordenaars

David Stockman is de man die Ronald Reagan aan ’voodoo-economics’ hielp. De conservatief beschuldigt de FED, de Amerikaanse Federale Bank, er nu van een financiële nucleaire ramp over ons uit te storten. Stockman, die in bepaalde kringen niet erg serieus meer wordt genomen zegt: ’That trading room is a weapon of financial mass destruction.  That’s the point that people need to understand.  The people running the Fed today have no clue of the danger that they are creating through this massive market intervention and manipulation’. Ondertussen wordt het schuldenplafond van Amerika wel weer verhoogd vannacht. De Republikeinse leider Ted Cruz, een favoriet van de rechtse Tea Partybeweging, probeerde de stemming tegen te houden met een filibuster, een lange speech. Met zo’n filibuster kan een debat eindeloos worden gerekt tenzij een meerderheid van 60 procent dat voorkomt.

Amerikanen hebben langzame pakken

Waarom winnen Amerikanen niks op het schaatsen en shorttrack? Het antwoord, aldus Volkskrant sport: ze hebben niet dezelfde snelle pakken als de Nederlanders.

Burgemeester New Orleans veroordeeld voor corruptie

In New Oreleans word je in de gevangenis gezet voor corruptie. Wanneer was de laatste wethouder in Nederland die vast zit omdat hij sjoemelde? We noemen verder geen namen. 

‘Ik wist meteen dat het foute boel was’

Horrorkop in het AD gevolgd door dit bericht: ’Overvallers pikken steeds vaker makkelijke, onbeveiligde doelwitten uit, zoals privéwoningen en cafés. Ook hebben ze het gemunt op maaltijdbezorgers. De beter beveiligde banken, tankstations en supermarkten laten ze links liggen.’  Het AD sprak met Anton Krops uit Nagele: drie gemaskerde overvallers braken in en sloegen als een dolle op hem in. ’Het gebeurde uitgerekend op de avond dat zijn dochter wat te vieren had: ze was net 12 jaar geworden en hield een slaapfeestje met haar vriendinnen in de schuur. Voor alle zekerheid lieten vader en moeder de achterdeur van de woning open, mocht iemand hen plotseling nodig hebben.’

Mammografie redt geen levens

Tragisch conclusies uit een Brits gezondheidsonderzoek. De mammografie redt geen levens, maar zijn kostbaar en leiden tot overdiagnose. ’Of the 44,925 women in the mammogram group, 500 died of breast cancer. Of the 44,910 in the no mammogram group, 505 died of breast cancer. This was not a significant difference. There wasn’t a significant difference if you looked at only older women (50-59) or younger women (40-49). There wasn’t a difference if you lengthened the screening period to seven years.’

Inval in seksindustrie Chinese Dongguan

Het wegwerken van de seksindustrie gaat in China toch een stukje botter dan in Nederland. In Dongguan werden 1000 mensen die werkzaam zijn in sauna’s en karoakebars in de gevangenis gesmeten, meldt The Financial Times. ’A raid on massage parlours, saunas and kareoke bars in Dongguan has seen over a thousand people detained, but according to the FT’s Demetri Sevastopulo, the move has elicited sympathy on Chinese social media sites such as Weibo. Hierbij de video.

Weer aardbeving Groningen

En Groningen schudde weer. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Daarmee was het de zwaarste aardbeving in een half jaar. Het epicentrum lag bij Leermens, vlak bij Loppersum. De aardbeving was om 3.13 uur. Uit een ruim gebied rond Loppersum kwamen meldingen, zoals uit Delfzijl en de dorpen Stedum, Spijk en Garrelsweer. Ook in de stad Groningen werd de aardbeving gevoeld. Eén man dacht dat zijn vrouw uit bed viel.

’Koning teveel sportliefhebber’

Koning Willy houdt van sport. Te veel, vinden sommige royalwatchers. ‘Ik denk niet dat de regering blij was met dit optreden van de koning. Willem-Alexander moet doen wat de regering van hem wil; zijn optreden moet in functie staan van de Nederlandse politiek. Rutte liet vooraf al doorschemeren dat de koning sowieso naar Sotsji wilde als fan – ondanks alle heisa over de zwaarte van de delegatie – maar hij heeft zich toch te veel opgesteld als sportliefhebber en te weinig als staatshoofd. ‘Een goed voorbeeld van de gevolgen daarvan was dat gebroederlijke biertje dat hij met Poetin dronk. Het lijkt er bijna op alsof Poetin dacht: als de Nederlandse regering moeilijk doet, dan richt ik mij toch gewoon op de koning? Van een sportfanaat is dat gedrag wel begrijpelijk, van een koning niet. Daarin zoekt hij dus zeker de grenzen van zijn macht op.’


   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties