TPOok!

 
Leven

Liefs van de groten der aarde

Zó schreven schrijvers, filosofen en componisten hun liefdesbrieven

Rode harten, zoete chocolaatjes, anonieme rozen en pure liefde, ja, vooral veel liefde. Even een whatsappje, mailtje of e-card sturen naar je vriendin want je houdt ten slotte van haar. Inhoudelijk nooit veel meer dan: love u bby x, dat snapt ze wel, dat maakt alles wel duidelijk. Het is weer de veertiende van februari, alias Valentijnsdag.

Ik vroeg me af hoe de prominenten uit het verleden hun geliefdes duidelijk maakte dat ze van hun hielden.  Deden zij dat ook met een chocoladereep en een pluche knuffelbeer? Zo vond ik een paar liefdesbrieven van grote filosofen, schrijvers en muzikanten en heb de mooiste stukjes geciteerd en voor jullie onder elkaar gezet.

Denis Diderot

Een homo universalis, prominent filosoof ten tijde van de Verlichting en redacteur van de Verlichting-bijbel: de Encyclopedie.

Diderot trouwde met de vier jaar oudere Antoinette Champion. Diderot zijn ouders waren fel tegen het huwelijk, Antoinette was te oud en te laagopgeleid. Het huwelijk strandde en Diderot begon een relatie met Sophie Volland, hij stuurde haar vele liefdesbrieven.

Aan Sophie Volland:

‘’Ik kan deze plek niet verlaten zonder een paar woorden aan je te schrijven. Lieveling, je laat dus heel veel van mij afhangen. Je geluk, je leven zelfs zijn afhankelijk van de duurzaamheid van mijn liefde voor jou.’’

‘’Kijk naar jezelf, zie hoezeer je de liefde waard bent en weet dat ik heel veel van je houd. Dat is de onveranderlijke maatstaf van mijn gevoelens.’’

‘’Slaap wel mijn lieve Sophie. Ik ben zo gelukkig als een man maar kan zijn in de wetenschap dat hij wordt bemind door de edelste van alle vrouwen.’’

Wolfgang Amadeus Mozart

Het wonderkind uit Oostenrijk was onder meer een componist, violist, pianist en dirigent. Eén van de grootsten aller tijden.

Mozart werd tijdens een bezoek aan het Duitse Mannheim smoorverliefd op een zangeres. Toen Mozart de plaats verliet moest hij haar tot zijn spijt achter laten. Jaren later, toen de zangeres al duidelijk had gemaakt geen belangstelling meer te hebben in Mozart, kwam hij haar familie weer tegen en schonk al zijn aandacht aan Constanze, het zusje van de zangeres.

Aan Constanze:

‘’Lieve kleine vrouw, ik wil je een aantal verzoeken doen. Ik smeek je:

Wees niet melancholiek

Let op je gezondheid, pas op voor voorjaarsbriesjes

Ga niet alleen wandelen, ga liefst helemaal niet wandelen’’

‘’Ik ben blij dat je eetlust goed is – maar wie veel schranst, moet ook veel schijten – nee, veel wandelen, bedoel ik. Maar ik wil liever niet dat je lange wandelingen maakt zonder mij. Ik verzoek je dringend mijn raad exact op te volgen, want hij komt uit mijn hart. Adieu, mijn liefste, mijn enige. Vang ze maar op in de lucht, die 2999 en half kusjes van mij die rondzweven en wachten tot iemand ze op hapt.’’

Ludwig van Beethoven

Eén van de belangrijkste componisten ter wereld.  Zijn stijl sluit direct aan op Mozart, beide worden ze ook gerekend tot de Eerste Weense School.

Beethoven werd gekweld door een doofheid die steeds erger werd. Een verschrikkelijke aandoening voor een componist met zijn talent, die hem bijna tot zelfmoord bracht. Na de dood van Beethoven zijn er drie niet-verzonden brieven gevonden, gericht aan zijn ‘Onsterfelijke geliefde’.  Beethoven is nooit getrouwd geweest, maar desalniettemin was hij vaak verliefd. Vaak op één van zijn aristocratische, onbereikbare leerlingen. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie zijn ‘Onsterfelijke geliefde’ is.

Aan de ‘Onsterfelijke geliefde’:

‘’Mijn engel, mijn alles, mijn ik; vandaag slechts een paar woorden, en ook nog met potlood (het jouwe), morgenochtend pas weet ik waar ik logeer. Wat zonde om je tijd aan dergelijke dingen te besteden, waarom deze diepte kwelling, zonder dat het anders kan? Kan onze liefde blijven bestaan zonder opoffering, door niet alles van elkaar te verlangen?’’

‘’Kun jij er iets aan veranderen dat je niet helemaal van mij bent, en ik niet helemaal van jou?’’

‘’Je hebt verdriet, jij, mijn liefste wezen. Ik verneem zojuist dat brieven in alle vroegte verstuurd moeten worden. Maandagen, donderdagen, de enige dagen waarop de post van hier naar K. gaat. Je hebt verdriet – o! Waar ik ben, daar ben jij, ik zal ervoor zorgen dat ik met jou kan samenleven.’’

‘’Goedenacht, aangezien ik hier badgast ben, moet ik gaan slapen. O, god! Zo dichtbij! Zo ver weg! Is het geen paradijs, onze Liefde? Maar ook zo stevig, als een hemels fort.’’

Mark Twain

De wereldberoemde schrijver, journalist, uitvinder, satiricus en humorist. Tijdens zijn succesvolle loopbaan was hij bevriend met kunstenaars, ondernemers, edelen, wetenschappers en presidenten.

Hij groeide op in Hannibal, een stad aan de Mississippi. Mark Twain, wiens echte naam Samuel Langhorne Clemens is, werd verliefd op de rijke Olivia Langdon. Wegens het succes van Twain als auteur reisde hij door heel het land met zijn bekende roman Tom Sawyer.  Hij trouwde met Livy (koosnaam voor Olivia), kreeg vier kinderen met haar en ze werden heel gelukkig samen.

Voor Livy op haar dertigste verjaardag:

‘’Liefste Livy,

Zes jaren zijn verstreken sinds ik mijn eerste grote succes in het leven behaalde en jou veroverde, en dertig jaren zijn voorbijgegaan sinds de voorzienigheid die verrukking voorbereidde door jou op de wereld te zetten. Elke dag die wij samen zijn sterkt mij in mijn zekerheid dat we net zomin ooit kunnen wensen van elkaar gescheiden te zijn als we ons ooit kunnen ons samenzijn te betreuren.’’

‘’Laten we zonder vrees en zonder neerslachtigheid uitkijken naar je komende verjaardagen, die ouderdom en hun grijze haren met zich meebrengen, in het vertrouwen en met de overtuiging dat de liefde die we elkaar toedragen groot genoeg zal zijn om deze te zegenen.’’

En nu jij!

Probeer ook eens te verwoorden aan je liefde, je vrienden, je naasten of je familie hoeveel ze voor je betekenen, hoeveel je van ze houdt of waarom je niet zonder hun kan. Gewoon in je eigen woorden, via Whatsapp, Twitter, een anoniem kaartje of een mooie brief zoals deze prominenten. Valentijnsdag gaat om laten zien dat je geeft om de mensen waarvan je houdt. Ik wens jullie allemaal een fijne 14 februari.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.