Literatuur met Taylor Swift

21-02-2014 13:07

Of je nu bezig bent met de voorbereidingen voor het examen Literatuur, of dat je probeert dat essay over “The Great Gatsby” te schrijven, het herkennen en begrijpen van al die literaire termen is best lastig. Het is ook zo makkelijk om de begrippen “alliteratie” en “allusie” door elkaar te halen. Gelukkig hoef jij heen uren te besteden aan het lezen van Tolstoj om de schrijftechnieken in actie te zien. Je zal ze zelfs vinden in een heleboel liedjes die je goed kent. Ja, je hoort het goed: je kan literaire termen leren met Taylor Swift!

1. Kleurenbeeldspraak

Definitie: beeldspraak is een woord of groep woorden in een literair werk, die meerdere zintuigen stimuleren: zien, horen, ruiken, proeven en voelen, en gebruikt worden om het werk meer impact te geven. Dus kleuren beeldspraak is-je raadt het al-de zintuigen stimuleren door het gebruik van kleur.
Hoe Taylor het gebruikt: “Losing him was blue, like i’d never known missing him was dark gray, all alone forgetting him was like trying to know somebody you never met but loving him was red,” van het nummer “Red“.

2. Allusie

Definitie: een referentie naar een beroemd historisch/literair figuur of een historische/literaire gebeurtenis.
Hoe Taylor het gebruikt: “Cause you were Romeo – I was a scarlet letter, And my daddy said, “Stay away from Juliet” van het nummer “Love Story”.

3. Paradox

Definitie: een situatie of een standpunt dat zichzelf tegen lijkt te spreken, maar wanneer je er beter naar kijkt, het niet doet.
Hoe Taylor het gebruikt: “I’ve never heard silence quite this loud,” van het nummer “The Story of Us”.

4.Vergelijking

Definitie: een direct geuite vergelijking tussen twee dingen die essentieel ongelijk aan elkaar zijn, maar op in ieder geval één manier toch op elkaar lijken.
Hoe Taylor het gebruikt: “And you call me up again just to break me like a promise” van het nummer “All Too Well”.

5. Polysyndeton

 Definitie: Het snel en nauw herhalen van voegwoorden.
Hoe Taylor het gebruikt: “You, with your words like knives and swords and weapons that you use against me” van het nummer “Mean”.

6. Byroniaanse held

Definitie: een antiheld is een geromanticeerd maar raar personage.
Hoe Taylor het gebruikt: Zie de nummers “I Knew You Were Trouble,” “Haunted,” “Sad Beautiful Tragic,” “Treacherous”.

7. Euphemisme

Definitie: de vervanging van een hard of bot woord door een mild of niet zo negatief woord, zoals het gebruik van “pass away” in plaats van “die”.
Hoe Taylor het gebruikt: “She’s not a saint, and she’s not what you think, she’s an actress, whoa, she’s better known, for the things, that she does, on the mattress, whoa” van het nummer “Better than Revenge”.

8. Metafoor

Definitie: een vergelijking die fantasierijk iets identificeert met iets anders dat er helemaal niet op lijkt en zorgt er zo voor dat deze laatste beter begrepen kan worden.
Hoe Taylor het gebruikt: “You’re just another picture to burn,” van het nummer “Picture to Burn”.

9. Zeugma

Definitie: Het gebruik van een woord om de betekenis van één of meerdere woorden te wijzigen.
Hoe Taylor het gebruikt: “But you held your pride like you should’ve held me” van het nummer “The Story of Us”.

10. Alliteratie

Definitie: de herhaling van woorden met een zelfde eerste medeklinker.
Hoe Taylor het gebruikt: “Come morning light you and I’ll be safe and sound” van het nummer “Safe & Sound”.