Kenau kan beter zo snel mogelijk afgelopen zijn

07-03-2014 12:04

‘Kenau’, zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [ké-nau]: helleveeg, feeks, haaibaai, dragonder. Het woord wekt een hoop negatieve associaties op. Het stond echter ooit ook voor ‘dappere vrouw’ en dit gelijknamige Nederlandse epos wil heel graag laten zien waar de oorspronkelijke betekenis vandaan komt.

Dienend als de spil van een multimediaal project over de kracht van vrouwen vertelt Kenau het verhaal van Kenau Simonsdochter Hasselaer, een weduwe die in het Haarlem van 1572 haar houthandel runt maar zich uiteindelijk onsterfelijk maakt door haar belangrijke rol tijdens de belegering van Haarlem. Het is namelijk de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en de Spanjaarden staan voor de deur. In hun missie om de opstandige Nederlanden weer in het gareel te krijgen hebben de legers van Hertog van Alva eerder al Zutphen en Naarden veroverd en geplunderd. Haarlem staat nu hetzelfde lot te wachten als de stad zich niet snel overgeeft.

En de bestuurders in Haarlem zijn bereid precies dat te doen om hun vege lijf te redden en de stad aan zijn lot over te laten. Net op tijd weten Kenau (Monic Hendrickx) en kapitein Ripperda (Barry Atsma) te verhinderen dat de poorten van de stad voor de Spanjaarden geopend worden en het beleg van Haarlem is een feit. Uiteindelijk wordt de stad na een half jaar toch ingenomen. De standvastigheid van de Haarlemmers brak echter wel het momentum van de Spaanse veldtocht waardoor steden als Leiden en Alkmaar eenzelfde lot bespaard bleven.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>