Achtergrond

Het grote graaien in Hilversum is voorbij

11-03-2014 12:01

De hebzucht in Hilversum is tanende. Talentvolle tv-sterren doen liever wat ze leerzaam vinden dan cashen bij RTL of SBS. Verslag vanaf het Mediapark.

“Meer salaris? Ik moet er niet aan denken. Dan moet ík alle rondjes betalen!” Tim Hofman (25) is presentator bij VARA/BNN en weet niet wat hij maandelijks verdient. “2000 netto? Ik heb echt geen idee. Weet jíj het?”, grinnikt hij.

Domweg gelukkig in Hilversum

Hofman is een domweg gelukkige tv-presentator. De jonge tv-kwispel van VARA/BNN en verslaggever bij The Social Club wacht niet op een lucratiever aanbod, want “ik vind dingen maken nu te gek”, zegt hij. “Ik heb totaal geen behoefte aan een overstap naar een commerciële zender.”

De deemoed van de social media tv-nerd is niet uitzonderlijk. Bij SBS, RTL en Fox kan een jong tv-hoofd misschien meer verdienen en toch is de trek naar het grote geld zeer beperkt. 

Dessing is blij met minder

Floortje Dessing ontvangt al jaren een modaal ministerssalaris bij BNN en daarmee is de tv-reisdiva “blij en gelukkig”, vertelde ze onlangs op een boekpresentatie van oorlogsverslaggever Arnold Karskens. “Ik ben een gezegend mensch”, zei ze. “Ik had natuurlijk het liefst gedaan wat Arnold doet. Dat is het echte werk. Naar de plekken gaan waar ik juist niet kom. Maar ja, je rolt ergens in hè.”

Dessing scoort soms dik twee miljoen kijkers met een programma waarin tv-adverteerders graag hun spullen aanprijzen. Maar opslag vraagt ze allang niet meer, ook niet nu – zoals ze onlangs tegen Televizier zei – in “Ajax 1” speelt. Sterker: in 2009 accepteerde de reisbabe zelfs een salarisverlaging toen ze van Llink naar BNN transfereerde. 

Dessing (43) voelt zich comfortabel bij de jongerenomroep. “Ik heb een paar geleden mijn woonboot verkocht, voor veel te veel geld (insiders spreken over één1 miljoen euro). Nu woon ik in Abcoude. Ik ben nooit thuis. Ik heb geen man en geen kinderen. Wat zou ik meer willen?”

Talpa-tijd 

De wereld is duidelijk veranderd. In de dagen van Talpa, toen er nog geen crisis heerste in Hilversum, werd er geschamperd dat Jack Spijkerman en Wilfred Genee voor een paar mille per maand extra per maand hun oude werkgevers (respectievelijk RTL en VARA) verraadden. Die tijd is voorbij. 

Wilfred Genee heeft zijn stek gevonden bij Voetbal International, het programma dat hij – samen met Johan Derksen – wist te lauweren met een Televizierring. 

De tv-host heeft vrijheid, verdient prima, maar miljonair wordt een tv-mens allang niet meer met presenteren. “Je moet niet vergeten waar we vandaan kwamen met VI. D’r was niks. Johan kreeg geen vergoeding, ik kreeg een beetje geld van Eredivisie Live. Het decor was letterlijk van bordkarton”, vertelde hij onlangs. 

Genee promoot een boek

De VI-host is content met zijn baan. Genee presenteert op vrijdag nog een show bij BNN Nieuwsradio en af wordt hij ingehuurd om als pestende spreekstalmeester een congreszaal op te vrolijken. Maar het grote geldscheppen is voorbij.

“Voor die congressen word ik ook niet altijd gevraagd. Je weet wat je krijgt met mij. Ik ga een bestuursvoorzitter van een bedrijf niet naar de mond praten. Ja, daar kunnen ze soms niet tegen.” Lachje: “Je kunt Humberto ook vragen.”

Genee steekt zijn tijd liever in het promoten van zijn boek dat pleit voor gezond eten. “Dat levert nu niks op, maar ik verkeer in de luxepositie dat ik daar tijd voor kan vrijmaken.”

Sondij-suffle

Jelte Sondij, de ex-Jakhals, is presentator bij Rambam, het satirische onderzoeksprogramma van de VARA en ook hij heeft geen zin om zich bij de geldoase van SBS of RTL te melden. “Ik kan nog veel leren bij Rambam.” 

Sondij, een afgestudeerde macro-econoom, beseft dat hij het “drievoudige” had kunnen verdienen als hij bij ING, waar hij als trainee begon, was blijven werken. “Mijn startsalaris bij ING was al drie keer zo hoog als mijn eerste baan als verslaggever bij CQC (een geflopt Veronica-programma). Ik heb er bewust voor gekozen geen MBA (een dure businesscourse) te volgen of een leasebak te rijden. Joh, ik héb niet eens een auto.”

Voetbalmentaliteit

Sondij heeft niet de indruk dat er een verdorven “voetbalmentaliteit” heerst in de tv-wereld. “Ik verdien een leuk onderwijzerssalaris. Daar heeft mijn moeder haar hele leven voor gewerkt. Dat is prima.” 

Collega Hofman ziet geen economische noodzaak om naar de commerciëlen over te lopen: “Ik hoef alleen voor mezelf te zorgen. Van mijn vrienden ben ik meestal de rijkste. Mijn drie beste vrienden zijn een postbode, een werkloze en een freelance-webdesigner. Misschien als ik twee kinderen zou hebben dat ik dan zou denken: ‘fuck, ik wilde dat ik meer centen had.'”

Toch valt er niet te ontkennen dat er een aanzienlijk verschil is tussen de commerciële tarieven en publieke salarissen. Het afgelopen jaar moest omroep WNL Eva Jinek en vorige maand Merel Westrik laten lopen naar de concurrentie. Beide dames zwommen naar respectievelijk de KRO en RTL Nieuws over.

RTL’s koopdrift

Bert Huisjes, WNL-hoofdredacteur, ervaart het vertrek van twee van zijn sterspelers echter niet als een verlies. “Ik zie het als compliment dat RTL Merel vraagt. Merel kan misschien iets meer verdienen, maar dat was niet niet doorslaggevend. Dit is wat ze graag wilde en bij ons heeft geleerd: nieuws presenteren in een studio.” 

Erland Galjaard, RTL-programmadirecteur, ontkent dat hij presentatoren weglokt met zakken vol gouden dukaten. “Eerlijk gezegd denk ik nooit in termen van “kopen” en al helemaal niet bij presentatoren. Meestal zijn de grote en meest talentvolle presentatoren zelf makers, bedenkers en uitvoerder: zie Linda, Martijn, Wendy, Carlo, Johnny, Chantal.” 

De RTL-baas geeft een voorbeeld: “Johnny de Mol is veelzijdig en op meerdere zenders inzetbaar. Hij is jongensachtig, sympathiek, recht door zee, rebels, heeft humor en is een voortreffelijke interviewer. De kwaliteiten passen bij veel programma’s die RTL wil uitzenden.”

Pownews-kansen

Lenneke van Ingen van tv-talentfabriek A Million Faces is salarisonderhandelaar van veel aankomende tv-helden en merkt dat haar klanten weinig ambities koesteren rijk te worden. “Voor talenten is het belangrijk dat er programma’s zijn. Als je een jaar Pownews hebt gedaan dan kun je echt wel wat. Dan is salaris minder belangrijk dan een kans.”  

Onlangs sloot ze “een mooie deal” voor Nicolette Kluijver die van BNN naar RTL 5 verhuisde. En die transfers zijn nog steeds geen tonnenknallers, laat ze weten. “Was het maar zo’n feest.”

Jelte Sondij relativeert de geldzucht bij zijn generatie. “Je moet het ook leuk vinden wat je doet. Ik denk dat de meeste voetballers hun werk ook echt wel waarderen. Je kunt bij Ajax spelen, maar ook bij Telstar plezier hebben in wat je doet, toch?” 

Doorstroming

Huisjes meent dat transfers zorgen voor noodzakelijke doorstroming. “Nu Merel naar RTL gaat, komt er weer ruimte voor nieuw talent. Ik ben er trots op dat WNL oplijnt en anderen de presentatoren kunnen laten groeien.”

Ziet hij zichzelf als Frank de Boer van de tv, een coach die net als de Ajax-trainer geen duur materiaal koopt, maar wil pieken met jonkies. Huisjes, een voormalige crime-journalist met een voorliefde voor jazzmuziek, grinnikt naar waarheid: “Frank de Boer? Ik weet dat hij bestaat maar niet wie hij is.” 

Vijf tips voor de Talentenscouts

 1. Jelte Sondij, de Nicolai Boilesen van het Mediapark. Opkomende linksback van VARA. Inzetbaar voor maatschappelijk bewuste reportages met een knipoog. Kan naar ‘Reporter’ of iets consumentenachtigs gaan doen op tv.

jelte          Sondij was Jakhals en doet nu hetzelfde bij Rambam, maar dan zonder rode das. 

2. Danny Ghosen,  Pownews-jonge hond met drive van PSV-aanvalspitbull Memphis Depay. Ventje dat brutaal durft door te vragen zonder vals te worden. Nuttige speler om een doorbraak te forceren en te scoren. Populair bij de jeugd en nog te betalen ook. Stuur Ghosen naar Den Haag.

ghosen
De methode Ghosen: kleine man, grote vragen 

3. Willemijn Veenhoven. Christian Paulsen van BNN-VARA. Multi-inzetbaar, toffe teamspeler die altijd levert. Heeft zelfspot. Een van de betere luisteraars in Hilversum. Nieuwe Sonja Barend, maar dan minder drammerig. Wie pikt haar op? 

willemijn          La Veenhoven is de nieuwe Barend, maar dan wel met een tattoo

4. Tim Hofman, Victor Fischer van Hilversum. Lekkere rebelse dribbelaar die eigen weg volgt. Ook lekker met zijn haar bezig is. Heeft nog wel focus van goede redactie nodig. Zou best eens naar prime-time kunnen uitgroeien.

hofman          Charmant. Tim Hofman lacht om fuck you money

 5. Sophie Hilbrand. Toivonen van vaderlandse tv-industrie. Slijt haar dagen op de bank, en wil weer ergens schitteren waar ze wordt gewaardeerd. Met iets minder salaris, kan ze haar tweede jeugd beleven. Net als die afgedankte PSV-er nu bij het Franse Rennes flikt. Koopje van de week.

sophie         Talent op leeftijd. Hilbrand zit op de BNN-bank en wacht op een lekkere transfer

Grote delen van dit verhaal stonden in weekblad Nieuwe Revu.