Leven

Wageningse promovendi mogen God bedanken in proefschrift

13-03-2014 10:00

My Father God, thank You, it’s the most wonderful thing to be loved and honoured by You‘ in het dankwoord van een proefschrift zetten mag gewoon weer bij de universiteit Wageningen.

Eerder liet het College van Bestuur (CvB) van de universiteit weten dat dergelijke religieuze uitingen verboden zijn in wetenschappelijke publicaties. Bij nader inzien vindt het CvB deze eis toch te streng. ‘We hebben ontdekt dat we mensen hiermeer tekort doen’, aldus een reactie van het CvB aan Trouw.

Bovenstaand citaat, gericht aan God, stond daadwerkelijk in een proefschrift van een Wageningse promovendus. Het CvB eiste toen dat het citaat zou worden afgeplakt.

Toen de promovendus dit weigerde moest hij uiteindelijk de pagina met het citaat uit het proefschrift scheuren, dus ook uit alle honderd exemplaren van het proefschrift.

Tsunami van protest

Hierop volgende een tsunami van protest, niet alleen van religieuzen. Ook seculiere studenten en hoogleraren zagen het als een beknotting van de godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Een online petitie tegen het verbod op God’s naam in proefschriften leverde ruim 1200 handtekeningen op.

Nieuwe regeling

Mede door deze tsunami van kritiek ziet het Wageningse CvB zich nu genoodzaakt het verbod in te trekken en een nieuwe regeling omtrent het gebruik van God in wetenschappelijk werk te ontwerpen.

Hoe die nieuwe regeling er uit gaat zien is nog niet bekend.