Aangifte Universiteit tegen Wilders? Niet uit mijn naam!

25-03-2014 14:28

Goed, dus de Radboud Universiteit gaat aangifte doen tegen Geert Wilders, samen met de Nijmeegse burgemeester en wethouders. Ik vind dit een slechte zaak. De RU is mijn universiteit, en doet kennelijk ook uit mijn naam aangifte. Maar wat nou als ik daar helemaal niet achter sta?  

Ik betaal mijn universiteit iedere maand zo’n 150 euro, collegegeld dat is. Daarmee steun ik het onderwijs van een instantie waar ik college wil volgen, en zij bieden mij dit vervolgens. Top constructie, niets meer aan doen. Helaas vindt die universiteit het dan nodig zich te mengen in actuele landelijke en maatschappelijke discussies, terwijl ik daar niet op zit te wachten. Een universiteit, net als iedere andere onderwijsinstantie, moet simpelweg onderwijs geven, het liefst goed onderwijs. Daarover heb ik geen klagen. Mijn opleiding bevalt me uitstekend. 

Katholieke signatuur

Uiteraard heeft een instantie als de RU een signatuur, de Radboud Universiteit is van oudsher katholiek. Daar merk je overigens niets van, behalve dat je met carnaval enkele dagen vrij krijgt. De docenten aan de RU zijn doorgaans, evenals hun studenten, behoorlijk gemêleerd. Het is een bonte verzameling van etniciteiten, kleurtjes en overtuigingen. Misschien ietwat aan de linkerzijde van het politieke spectrum, precies zoals de RU altijd geportretteerd wordt, maar daardoor niet minder divers. Je kunt niet voor al deze mensen spreken.

Ik wil niet dat er aangifte wordt gedaan tegen Geert Wilders, omdat dat die man nóg eens duizenden nationale en internationale krantenkoppen zal bezorgen, en omdat ik van mening ben dat hij daar enkel groter van wordt. Wilders drijft op (negatieve) aandacht, hij gedijt het beste als hij in de verdrukking komt en volgens mij zal een martelaarsrol als veroordeelde ‘racist’ of haatzaaier hem geen windeieren leggen, sterker nog; Geert Wilders wil die martelaar zijn. Wat is dan het laatste wat je wil doen? Precies, aangifte. 

Klimaat van verontwaardiging

In het nu-ontstane maatschappelijke klimaat van verontwaardiging wil iedereen graag een graantje meepikken in de hetze tegen de PVV, om vooral te kunnen laten zien hoe oneens zij het zijn met de gedane uitspraken. Ik hoef dat niet te laten zien, een ander die dat wel wil moet zeker aangifte doen. Zelf! Mijn universiteit moet zich alleen al om die reden flink afzijdig houden van deze discussie. Geef gewoon goed onderwijs, en straf racisme binnen de universiteit af. Dat is het kader waarin je kunt bewegen als onderwijsinstantie, verder dan dat niet. Hou op met het lijkpikken om een wit voetje te halen, die PVV loopt vanzelf wel leeg en van de persoon Wilders moeten we vooral geen martelaar willen maken. 

Dus, beste Radboud Universiteit, mijn universiteit: je hoeft niet prominent je stem te laten horen tegen racisme om te laten weten dat je ertegen bent. Dat is evident. Het is evident dat Marokkanen net zo goed welkom zijn op de RU als Chinezen of Edenaren, zoals ikzelf. Aangifte doen is iets wat burgers uit eigen beweging mogen doen, dat hoeft niet voor hen gedaan te worden. Blijf lekker thuis vanmiddag. Die Nijmeegse club van B&W kan het prima zelf. 

Vergeet niet te stemmen, ook voor niet-studenten.