TPOok!

 
Interview

‘Discriminerende’ Wesley de Laat misleidde Pauw & Witteman

Discriminatie, doodsbedreigingen en marktonderzoek verzonnen

“Iedereen is er ingestonken. Schitterend, echt schitterend. Pauw & Witteman hebben niks geverifieerd, nada, noppes. Ik heb nooit aan marketingonderzoek gedaan onder mijn klanten in Brabant, wat interesseert mij dat nou. Mijn optreden bij Pauw & Witteman is √©√©n grote marketingstunt en niemand heeft iets gemerkt. Die doodsbedreigingen, geprojecteerd op het scherm bij Pauw & Witteman, heb ik zelf geschreven. Ik heb zeggen en schrijven vier haatmailtjes gekregen en die heb ik zelf aangescherpt en daar een kogel aan toegevoegd.¬†Om maar te zorgen dat discriminatie op de werkvloer en elders publiciteit krijgt. En in de Tweede Kamer komt, bam, explosief.”¬†

“Ik heb juist een schurfthekel aan discriminatie. Ik ben geen racist. Of je nou homo bent, hetro, moslim, islamiet, jood, maakt me geen zak uit, je bent een mens. De Europese week tegen discriminatie heeft me ge√Įnspireerd en mijn tekst ‘We zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers¬†was juist bedoeld om discriminatie aan de kaak te stellen. Bovendien is die tekst ook niet geschreven door een Marokkaanse vriend, allemaal bullshit.”

Bejaardentehuis met formica tafeltjes

Tijdens mijn autorit naar Wesley de Laat, al de hele week in het nieuws, ‚Äúondergedoken‚ÄĚ en tot nu toe nergens commentaar gegeven op zijn optredens in de media, krijg ik via sms zijn cryptische aanwijzingen. Hij zit in een bejaardentehuis ergens in Rotterdam en pas in de laatste minuut krijg ik de opdracht om hem te bellen. Hij haalt me op en in een binnenplaats met formica tafeltjes en plastic stoelen praten we over zijn ervaringen met de media.¬†

 

‘In¬†De Wereld Draait Door¬†wilde Wesley vooral niet zitten want: ‘Die Van Nieuwkerk vind ik een lul, hij praat veel te snel, daar heb ik niks mee’

 

Wat begon als een flyertekst, vervolgens bij het discriminatiemeldpunt RADAR terechtkwam en werd opgepikt door de Volkskrant, werd een olievlek, een mediahype. Met De Laat als ultiem middelpunt van de belangstelling.
“Ik heb alle radiorubrieken aan de lijn gehad, zowel van de publieke omroep als de commerci√ęle. Ook Giel van 3 FM, maar daar had ik geen trek in. Ik weet bij God niet meer wie ik exact allemaal aan de lijn heb gehad, want ze lijken ook allemaal op elkaar. Ze heten volgens mij ook allemaal Paul en Jeroen, om gek van te worden.”

Kutkrant de Telegraaf

“Ook alle kranten meldden zich, het Brabants Dagblad, de Telegraaf, maar dat is een kutkrant, die maken je zo godsgruwelijk zwart. En dan die sociale media, Jezus jongen wat gaat dat snel, dat wil jij niet weten.¬†De meeste media heb ik trouwens niet eens gelezen, want ik stoor me er niet aan.¬†Je weet bij voorbaat al dat ze onzin schrijven. Schrijf maar raak voor een knaak!”¬†

‘Wesley de Laat van Waalwijks schoonmaakbedrijf neemt persoonlijke¬†beveiliging na doodsbedreiging’, kopte de site van Omroep Brabant op 10¬†april.¬†Wesley: “Zie jij hier bodyguards en een priv√©chauffeur? Bejaarden zul je¬†bedoelen!”

Idolen Pauw en Witteman

De Laat heeft een sterke voorkeur voor Pauw en Witteman, zijn ‘idolen’, want hij kijkt iedere avond. Wesley vindt het duo ijzersterk, dus daar wilde hij wel zitten, ondanks het feit dat Jeroen Pauw hem ook ‘voor paal’ heeft gezet.¬†In De Wereld Draait Door wilde Wesley ¬†vooral niet zitten want: “Die Van Nieuwkerk vind ik een lul, hij praat veel te snel, daar heb ik niks mee.”

Natuurlijk meldde ook RTL Late Night zich, maar Humberto liet De Laat lopen.
“Ik heb wel in de media geroepen dat ik 2500 euro aan ze had gevraagd, allemaal onzin natuurlijk, maar ook dat werd overal klakkeloos overgenomen. Het verhaal werd uiteindelijk dat Pauw & Witteman meer zouden bieden, maar dat kan helemaal niet, want voor nieuws wordt nooit betaald. Dat is de code.”

Goede nazorg

De Laat werd als een vorst onthaald door de redactie van zijn ‘idolen’.¬†
“De nazorg van P&W is absoluut goed. Daar kunnen de commerci√ęlen nog wat van leren. Dit is niet het eerste programma dat ik mee maak. Ik heb ook al in een SBS 6- programma van Alberto Stegeman gezeten, daar kreeg ik totaal geen nazorg. Het stond op beeld en toen was het ‘houdoe’.”
“Bij Pauw & Witteman werd ik netjes opgevangen, na de uitzending gezellig naar de bar. Voorzorgsmaatregelen goed besproken, taxiservice, bewaking, hotelservice, borreltje gedronken en toen toch maar in mijn eigen auto naar huis gereden.”

 

‘Stomme koeien. Mijn hele hut is leeg, gaat er dan geen lampje branden? Hoezo: ‘In paniek vertrokken’? Inclusief het laminaat zeker?’

 

Heel even was er ook bij de redactie van P&W wijfel over De laat. Een redacteur van het programma dacht dat Wesley van een tv-programma was en de boel wilde opstoken.  
“Omdat ze me niet helemaal konden verifi√ęren, maar verder ging mijn verhaal erin als zoete koek.” ¬†

Ontruimd huis

Vooral het verhaal dat hij was ondergedoken vanwege doodsbedreigingen, terwijl zijn huis in Drunen al op 27 maart volledig was ontruimd vanwege een conflict met zijn huisbaas, ging er bij het journaille in als Gods woord bij een oudeling.
“Elke boerenlul die voor mijn huis heeft gestaan, en dat waren nogal wat journalisten, ziet toch dat het ontruimd is? Stomme koeien. Mijn hele hut is leeg, gaat er dan geen lampje branden? Hoezo: ‘In paniek vertrokken’? Inclusief het laminaat zeker?”

 

‘Gewoon opstaan tijdens P&W en dan roepen: ‘Jullie zijn allemaal hypocriet! Werkt hier in de studio soms w√©l¬†een allochtone medewerker? Of bij defensie?’, wijzend naar de andere gast aan tafel, minister Timmermans van Buitenlandse Zaken’

 

Even speelde De Laat v√≥√≥r de opname bij P&W nog met de gedachte om een hero√Įsche stunt uit te halen. Gewoon opstaan tijdens de show en dan roepen: ‘Jullie zijn allemaal hypocriet! Werkt hier in de studio soms w√©l¬†een allochtone medewerker? ¬†Of bij defensie?‚ÄĚ Wijzend naar de andere gast aan tafel, minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, ook aanwezig die avond.¬†Maar omdat hij hartpati√ęnt is durfde Wesley dat huzarenstukje toch niet aan, de druk van de liveshow gaf uiteindelijk de doorslag.

Van Stront goud maken

De Laat is een doener, geen denker, vindt ie zelf.
“Ik kan van stront goud maken, dus het kost me geen enkele moeite om de media te misleiden.”
Achteraf is hij natuurlijk wel teleurgesteld in zijn ‘idolen’, omdat ze zijn act niet hebben doorgeprikt. “Betreurenswaardig eigenlijk”, juist omdat hij zijn ¬†iconen ‘ontiegelijk goed’ vindt.

 

‘Wesley betreurt het dat Rutger en Danny van¬†Pownews¬†zijn pad de afgelopen week niet hebben gekruist. ‘Juist die snotneuzen had ik graag te kakken willen zetten’

 

De Laat begon zijn betoog aan tafel door te vertellen dat de flyertekst door een ‘Marokkaanse vriend’ was bedacht. Pure strategie. “Dan word je tenminste niet meteen als racist afgeschilderd, en je hebt meteen de lachers op je hand, dat wekt sympathie op.”

Rutger en Danny van Pownews

Toch heeft misleiding een keerzijde in diezelfde media. “Ineens stond in de krant dat de veiligheid van mijn zoontje op school niet meer gewaarborgd kon worden. Compleet verzonnen. Dan denk je als journalist niet na over wat je iemand aan doet. Hoe denk je dat dat aankomt bij de moeder van mijn zoon. Volkomen in paniek, en terecht.”

Wesley betreurt het overigens dat Rutger en Danny van Pownews¬†zijn pad de afgelopen week niet hebben gekruist. “Juist die snotneuzen had ik graag te kakken willen zetten.”

Zieke voorbeelden

De steunbetuigingen voor zijn stellingname schat hij op 98 procent. Maar er zaten ook zieke voorbeelden bij.
“Hollanders die bellen na mijn optreden in de media en zeggen dat ze er trots op zijn dat ik ons volk eer. Ik wijs ze bij voorbaat af, want dan begrijp je het niet vriend.”¬†
Maar ook de Turkse vrouw die belt met het verhaal ‘ik wil graag solliciteren, maar ik weet nu al dat ik in de prullenbak verdwijn’ heeft Wesley diep geraakt. “Ik had haar nummer niet, anders had ik haar werk aangeboden, al was het maar een half uur. Desnoods was ik zelf ergens weg gegaan en had ik plaats voor haar gemaakt.”
De Laat ontving in totaal 7600 mailtjes na zijn optreden in Pauw & Witteman.

Wesley heeft eigenlijk alleen maar spijt van √©√©n opmerking: ‘Ali of Achmed, ze komen bij mij gewoon niet aan de bak‘.
“Jezus, dacht ik, wat zeg ik nu? Nu denken de mensen dat ik echt een racist ben!”

Discriminatie

Het feit dat De Laat al vanaf jonge leeftijd hartpati√ęnt is, heeft hem het besef gegeven hoever discriminatie kan gaan.
“Ik ben zwaar hartpati√ęnt en ook ik kwam nergens aan de bak. Dan word je keihard afgewezen vanwege een verhoogd risico. ‘Blijf jij maar lekker thuis zitten’. Eigenlijk hetzelfde stempel als voor een Marokkaan of welke allochtoon dan ook.”

De Laat is ervan overtuigd dat de echte, keiharde discriminatie zich achter de voordeur afspeelt en wij daar totaal geen zicht op hebben. Hypocrisie ligt daar volgens De Laat aan ten grondslag en dat moet voorgoed de wereld uit. Vandaar zijn actie om tout journaille op het verkeerde been te zetten.
Dat is meer dan gelukt.

Anderen over Wesley de Laat:

‘Wesley is geen lekkere jongen’

“Heftig mannetje. Zorgde vaak voor overlast, kwam met gierende banden aan, vaak politie in de straat. In en rond zijn huis hingen talloze camera‚Äôs. Dan heb je volgens mij het nodige te verbergen.”
De bewoners van de Iepstraat in het Brabantse Drunen, waar ondernemer Wesley de Laat hals over kop is vertrokken vanwege een ‘conflict met zijn huisbaas’, schetsen allemaal hetzelfde beeld van De Laat.
“Hij is hartpati√ęnt, waarschijnlijk aangeboren”, zegt buurman Meyer. Volgens Meyer zelf heeft hij het meeste contact gehad met De Laat. ¬†“Zo‚Äôn vier jaar geleden is er bij Wesley ook al een Molotovcocktail door het raam gegaan, dus dan heb je wel het nodige op je kerfstok. Waarschijnlijk werd hij toen ook al bedreigd. Zelf had hij het over vijanden die met hem wilden afrekenen”, aldus Meyer.¬†Mevrouw Hubeek, even verderop in de straat, bevestigt het verhaal van de aanslag met de Molotov-cocktail. ¬†Al weet zij ook niet precies wat de juiste toedracht is van die aanslag.

De Laat: “Het klopt, er is een Molotovcocktail door mijn ramen gegaan en dat heeft te maken met een rechtszaak die diende aan het Hof in Den Bosch. Daar ben ik vrijgesproken en daar wil ik het ook verder bij laten uit privacyoverwegingen.”

“De Laat is ook vervolgd vanwege het inrijden op een zoon van een plaatselijke politieagent”, weet Meyer te vertellen. “Dat is een rechtszaak geworden, maar op de een of andere manier is hij vrijgesproken. Hoe dan ook, het geeft wel aan hoe het temparement van De Laat in elkaar steekt”.
“Wesley heeft w√©l vastgezeten en zou anderhalf jaar gevangenisstraf krijgen vanwege het incident”, zegt een oud buurvrouw. “Maar toen mijn man Wesley nog steeds in de straat tegenkwam, vertelde De Laat dat ‘de straf niet meer hoefde’, dus blijkbaar is hij naderhand vrijgesproken.”

De Laat: “Ik ben inderdaad ingereden op de zoon van een politieagent, maar dat heeft ook direct te maken met het Molotovincident en ook daar ben ik niet voor vervolgd.”

 

Nagekomen reactie van Wesley de Laat, via email: 

“Wat voor mij heel belangrijk is en wat voorop moet staan: ik ben geen racist.¬†Bij ons werken de beste werknemers van Nederland.¬†Iedereen met een Nederlands paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsvergunning danwel werkvergunning mag bij ons werken. Vanwege mijn eigen ervaringen met discriminatie was het voor mij belangrijk dat er iets gedaan moet worden aan discriminatie door werkgevers. Dat is mijn hele punt. Bovendien: iedereen weet nu waar Budget Cleaning Brabant voor staat. Een bedrijf dat een hekel heeft aan onderscheid maar open, eerlijk en transparant is. Mijn doel is in elk geval bereikt.”

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.