Achtergrond

Nieuwe Rubriek: Mediareflectie

19-04-2014 15:31

Met update – Nieuwe rubriek, voortaan wekelijks: Mediareflectie. Niemand minder dan Ton Lankreijer (de man met het langste medialand-CV ter wereld) gaat helemaal speciaal voor u wekelijks op zoek naar ‘slachtoffers’ (of winnaars) van de media. Wesley de Laat was al een aardig voorbeeld, beschouwt u dit artikel dan ook maar als beta-versie van Mediareflectie.

Geijkte vragen als ‘wat gebeurde er precies’, ‘hoe is het nu met’ en ‘hoe nu verder’ zullen zeker worden gesteld. Maar dan wel na grondige research en old school journalistiek handwerk, want zo is Ton ‘de man die u Boer Zoekt Vrouw en De Rijdende Rechter bracht’ Lankreijer dan ook wel weer.

Vandaag aftrap met: Yvonne Kroonenberg. Tot voor kort schrijvende mannenhaatster in de vergetelheid, totdat ze tegen HP/DeTijd vertelde dat alle inwoners van Amsterdam-Noord en Assen primitieve, laaggeletterde idioten zijn die niet eens Mahler luisteren. De rest is geschiedenis. (BB)

START!

Yvonne Kroonenberg: HP/DE TIJD heeft mij lomp geciteerd

“Ik heb mijn lesje geleerd, noem het een spoedcursus miscommunicatie. Nooit zal ik meer een interview geven voordat ik zeker weet, dat ik het van tevoren eerst kan lezen”. “Ik ben afgeschilderd als een gemeen wijf, mijn haar zit niet leuk, en ik zou heel arrogant zijn. Vooral Geenstijl heeft me negatief neergezet, maar ja, die zijn altijd per definitie negatief.”

Schrijfster Yvonne Kroonenberg kreeg de volle laag in de media naar aanleiding van haar uitlatingen in HP/De Tijd over ‘primitieve mensen’ in Drenthe. Geschreven door Nick Muller.

Citaat:

“Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action. Simpele mensen met die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond de probeerde de mensen te begrijpen, op  dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijke leven van dieren.”

En:

“Want als taal niet je eerste vervoermiddel is om je te uiten, omdat het je gewoon niet gegeven is om een zinnetje te zeggen, dan beweeg je je op een heel andere manier door de wereld dan wij. En dan zit ik even later bij dat clubje in het Concertgebouw moeilijke dingen over Mahler te leren en dan denk ik, denkend aan wat ik een paar uur daarvoor had gezien: iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig.”

‘Saillante details, die dat vrouwtje daar zegt’

“Nogal lomp opgeschreven” vindt Kroonenberg, “Hoewel ik wel begrijp dat een journalist de pittige uitspraken keurig achter elkaar zet. Mooie saillante details, die dat vrouwtje daar zegt”.

De schrijfster is vooral boos op zichzelf dat ze te weinig moeite heeft gedaan om het stuk van tevoren te autoriseren. “Ik zat op een berg in Portugal, ik was dus slecht bereikbaar. De journalist heeft me daar nog wel gebeld, maar ik kon het stuk niet lezen.” Na HP/De Tijd volgde er een twitter-offensief van Geenstijl, waarna heel Nederland met de uitspraken van Kroonenberg in alle media werd geconfronteerd. Van Trouw tot De Telegraaf.

‘Een boekenprogramma op de lokale televisie’

“Ik heb absoluut geen dédain voor mensen uit Drenthe. Integendeel. Zij hebben een rijk cultureel leven, vooral Assen. Ze hebben een boekenprogramma op de lokale televisie.” Vervolgt: “Ik kijk helemaal niet van grote hoogte neer op provincialen. Ik kijk op niemand neer. Ik verdiep me graag  in mensen die niet zo gelikt zijn. Als mensen niet goed kunnen communiceren, wil ik toch begrijpen wat ze willen zeggen. Dat was mijn vergelijking met dieren. Als je wilt weten wat er in iemand omgaat, moet je niet alleen luisteren, maar ook kijken naar lichaamshouding, toon en naar gedrag.  Wat is daar mis mee?”

Kroonenberg had het stuk uit HP/De Tijd gewoon naar haar uitgeverij moeten laten sturen, dan hadden ze het daar namens haar kunnen checken. “Ondanks het feit dat ik in alle media werd geciteerd, heb ik niets terug gelezen. Waarom zou ik? Ik kan er dan toch niks meer aan doen.”

UPDATE – Het is zover: Kroonenberggate

De gehele hoofdredactie van HP/De Tijd is uitgerukt. In een hoofdredactioneel commentaar schrijven Tom Kellerhuis en Edwin van Sas dat het blad wel degelijk  ‘zorgvuldig met de journalistieke codes is omgesprongen’. De uitspraken in het interview met Kroonenberg zijn namelijk letterlijke citaten. Jawel, het is zover: Kroonenberggate. Beluister hier de geluidsopname! “Ik heb een fascinatie met eenvoudige mensen die van simpele bordjes eten.” (BP)