Best Kept Secret: no more secrets, wel een boel nieuws

21-06-2014 18:16

En een goed begin is in dezen het halve werk, weet ook het team achter Best Kept Secret (BKS). Een aantal kinderziektes van vorig jaar is de kop ingedrukt. We noemen: toiletschaarste. Wegens een tekort aan wc’s op dag één van vorig jaar werd menig blaas flink op de proef gesteld. Nu niet meer, toiletten in overvloed. Ook een vooruitgang: pee trees, jawel – een (nu legale) verzamelplek voor wildplassers waar knus bij elkaar gewildplast kan worden, in groene bakken, midden in de bossen van Hilvarenbeek. Wat wil een man nog meer? En dan is er nog het weer dat zich (tot nu toe) van zijn puikbeste kant laat zien. Vorig jaar was het een moddergeworstel van jewelste. Dit jaar, echter, kan er met zand gespeeld worden. Fijn.

Geen modderpoel, maar zandbak bij Stage One Geen modderpoel, maar zandbak bij Stage One

Een nieuw festival uit de grond stampen is in tijden van een stevige festivalwedloop, en hardnekkige crisis, beslist geen gemakkelijke opgave. Maar BKS heeft vorig jaar bewezen dat het kan – blijkt onder meer uit het feit dat ze hartstikke uitverkochten en werden uitgeroepen tot beste festival van 2013. En wat best is, moet best blijven. Daarom dit jaar een extra podium. Nummer vijf. Een bandjespodium waarop wordt geëxperimenteerd, maar waar namen als I am Oak ook hun muzikale dienst bewijzen.

Een fijnproeversfestival blijft BKS ook jaar twee. De programmering bestaat uit veel nog onbekende parels, een boel aanstekelijke indieartiesten, rock voor beginners, voor gevorderden, en meer van zulks.

Muzikale hoogtepunten

Interpol doet wat ze behoren te doen en speelt goed, heel goed – eigenlijk zijn we verwend en weten we niet beter. Maar toch, er mist iets. Misschien ligt het aan het nieuwe repertoire, misschien aan zanger Paul Banks wiens stem wegens een ietwat te zacht ingestelde microfoon niet helemaal uit de verf komt. Enfin, het mag de pret niet drukken: de klassiekers zijn een succes, die worden vol overtuiging en op en neer springend meegezongen.

Ook van de partij: James Blake. Op z’n best als-ie live kan en mag laten zien hoe sterk zijn nummers in elkaar zitten. En, ja, hij is in zijn sas, daar op Stage One. Pixies is, om te beginnen, alvast een stuk beter dan op Pinkpop 2004 – dat staat buiten kijf. Hoewel de band een stroeve start kent, weten ze de boel in een later stadium weer recht te trekken. Gedenkwaardig? Mwah. Goed? Dat zeker.

De Britse groep Breton weet op welke muziek het goed dansen is. Met hun elektropop krijgen ze de menigte enthousiast aan het bewegen. Wat heet: ze stelen overtuigend de show van bovengenoemde namen.

Zonnedans Een zonnedans tijdens James Blake

Volg de updates van Best Kept Secret ook op Twitter en Instagram!