Recensie

Veel gevoeligheden bespreekbaar in Bon Dieu!

26-06-2014 13:02

In eigen land Frankrijk was Qu’est-ce Qu’on A Fait Au Bon Dieu! eerder dit jaar een groot succes. Reden voor distributeur Cinéart om de film ook in de Nederlandse bioscopen uit te brengen. Stiekem hopend op eenzelfde succes als twee jaar geleden gebeurde met Intouchables, dat deels uit hetzelfde vaatje tapte. Al kreeg de best bezochte Franse film aller tijden ook wel wat kritiek: qua racistische grappen en vooroordelen ging Intouchables volgens sommigen toch wel over de schreef. Deze mensen zullen aan Bon Dieu! een zware dobber hebben.

Humor en satire zijn doorgaans een prima manier om bepaalde sentimenten bespreekbaar te maken, zoveel heeft de (film)geschiedenis wel uitgewezen. Dat moet ook de Franse filmmaker Philippe de Chauveron gedacht hebben toen hij samen met Guy Laurent het script schreef voor Qu’est-ce Qu’on A Fait Au Bon Dieu!, dat in ons land wordt uitgebracht onder de verkorte titel Bon Dieu!. De film gooit namelijk veel gevoeligheden over de Franse immigratieproblematiek op tafel.

De Chauveron en Laurent hingen het verhaal op aan Claude (Christian Clavier) en Marie Verneuil (Chantal Lauby). Een katholiek echtpaar dat in een prachtig landhuis aan de Loire woont en vier prachtige dochters op de wereld zette. Maar wanneer oudste dochter Isabelle (Frédérique Bel) trouwt met moslim Rachid (Medi Sadoun), is dat wel even slikken voor de conservatieve notaris en zijn echtgenote.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>