Recensie

Afscheid van de Maan slecht uitgewerkt

07-07-2014 18:59

Afscheid Van De Maan was eerder dit jaar de enige Nederlandse titel die deelnam aan de competitie van het International Film Festival Rotterdam. Daar kon het echter geen potten breken en dat is ook niet heel verbazingwekkend. Tuinders film is namelijk slecht uitgewerkt, al zal hij bij oudere kijkers wel nostalgische gevoelens opwekken.

Het verhaal, dat Tuinder baseerde op zijn eigen jeugd zoals hij het zichzelf herinnert, concentreert zich tegen de achtergrond van de laatste maanlanding in 1972 op een portiekflat in een niet nader genoemde stad. Daar woont tennisleraar Bob (Marcel Hensema) samen met zijn vrouw Piet (Lotte Proot) en twee kinderen Duch (Ward Jansen) en Esther (Dana Zelcher). Wanneer twee deuren verderop kunstenares Loes (Pauline Greidanus) met haar dochter Lotte (Sterre van de Velde) komt wonen, veranderen de verhoudingen op de flat.

Het is de tijd van de seksuele revolutie en Bob, die behoorlijk vastzit in zijn huwelijk, werpt zich in de armen van de nieuwe buurvrouw. Ook bij de verleidelijke Mary (Elise Schaap), die tussen de twee gezinnen in woont, is er hunkering, ondanks dat ze getrouwd is. Haar man Kees (Gijs Naber) is echter kapitein op een baggerschip en daardoor maanden van huis. “Wanneer je iets maandenlang niet gebruikt, dan ben je bang dat het niet meer werkt”, bekent ze tegen Leon, de 17-jarige zoon van Fred, de ex van Loes en beoogde bedpartner van Mary.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>