TPOok!

 
Recensie

Een verknipte geest in het welgevormde lichaam van Sylvia Hoeks

Dvd: The best offer

Tags: ,

De Italiaanse regisseur Guiseppe Tornatore maakte eind jaren tachtig met Cinema Paradiso een meesterlijk melodrama. Sinds die tijd doet de filmmaker pogingen dat succes nog eens te evenaren en maakt de ene tranentrekker na de andere.

Met z’n laatste – The best offer – richt Tornatore zich op de internationale markt, hoewel het decor ontegenzeggelijk Italiaans is. Fraaie plaatjes dus. Het gestileerde camerawerk doet wel wat denken aan de ondragelijke schoonheid van arthousehit La grande bellezza. Ook hier beweegt de hoofdpersoon zich in de wereld van de schone schijn.

Artistieke fraude

Geoffrey Rush speelt Virgil Oldman, een gevierd veilingmeester die alle hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis onder zijn hamer krijgt en voor miljoenen aftikt. Oftewel een man zoals je die alleen maar in films aantreft.

Achter alle roem gaat een getroubleerd karakter schuil. Oldman wil niet worden aangeraakt, heeft thuis een gigantische kast met handschoenen, eet iedere avond eenzaam in een sterrenrestaurant en durft vrouwen niet aan te kijken. Hij draait ook zijn hand niet om voor wat artistieke fraude. Meesterwerken verkoopt hij onder een onbekende naam. Een vriend koopt de doeken op. In zijn tot kluis verbouwde kelder heeft Oldman de wanden vol hangen met vrouwenportretten. Om zich te ontspannen drinkt hij ‘s avonds graag een wijntje tussen de starende dames.

Zijn eenzame leven verandert wanneer hij in een vervallen villa de dure inboedel van een jonge vrouw moet taxeren. De vrouw lijdt aan mensenvrees en verstopt zich in een geheime kamer. Schreeuwend tegen de muur valt Oldman voor de charmes van deze jongedame. Wat volgt is een van de meest onwaarschijnlijke ouwe-bok-lust-groen-blaadje-romances uit de filmgeschiedenis. Het meisje heeft naast een psychisch handboek vol fobieën ook nog een vadercomplex. Eenmaal uit de kamer blijkt deze verknipte geest te huizen in het welgevormde lichaam van onze eigen Sylvia Hoeks.

Samenzweringsthriller

Tot zover het sprookjesachtige melodrama. Om het twee uur lang leuk te houden gooit Tornatore het in de derde akte over de boeg van de samenzweringsthriller. We zullen niets verraden, dat laten we aan de filmmaker zelf over die gedurende de hele film zijn publiek zwaar onderschat. Het zogenaamd verrassende einde zien we dankzij alle waarschuwingsseinen en -toeters dan al lang aankomen.

Dat neemt niet weg dat The best offer toch behoorlijk entertaint. De film ziet er heerlijk glossy uit, net als het klassieke filmgezicht van Hoeks. Rush maakt van de veilingmeester een lekkere rare filmfreak. En het bizarre uitgangspunt plus melige ontknoping zijn op een niet helemaal zo bedoelde manier vermakelijk.

Dvd/vod: The best offer. Regie: Guiseppe Tornatore. Met: Geoffrey Rush, Sylvia Hoeks, Jim Sturgess, Donald Sutherland.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.