TPOok!

 
Recensie

Troep: leven met acht dingen op een bomvol podium

Firma MES speelt Troep in Theater aan het Spui

Het podium in zaal 2 in Theater aan het Spui ligt vol met troep. Van een kitch Chinees gouden katje dat zwaait tot ventilators, slingers, pennenbakjes, spellen, kattendrinkbakjes en lampen. Eigenlijk alles wat veel mensen wegstoppen op hun zolder omdat ze er niks meer meedoen. Troep, kortgezegd. Het thema van de nieuwe voorstelling van theatergroep Firma MES.

De voorstelling is gebaseerd op de rage die op dit moment in de VS woedt. Terug naar honderd spullen. Talloze mensen houden blogs bij waarin ze vertellen dat ze nog maar honderd spullen willen overhouden. Het idee komt van Thaise monniken, die leven met acht spullen. Firma MES neemt de bezoeker mee in de zoektocht naar acht nodige spullen.
Firma Mes ~TROEP
Ze volgen Barbara, een dikke Haagse vrouw van begin 40 die een artikel heeft gelezen over de monniken in kwestie. Ze raakt geobsedeerd en wil ook nog maar met acht spullen leven. Ze raakt verwikkeld in een verwoede opruimpoging, met alle gevolgen van dien. Vriendschappen, haar relatie, alles komt onder druk te staan door een simpele hype.

Opruimcoach

Firma MES neemt de bezoeker mee in een zoektocht naar de waarde van spullen. Het is bijna een journalistieke productie vertaald naar theater, we volgen Barbara, spreken een opruimcoach, bekijken nagespeelde YouTube-filmpjes van mensen die meedoen aan de uitdaging nog maar 100 spullen over te houden en krijgen cijfers en feitjes te horen. En uiteindelijk een mening van het theatergezelschap zelf.
Firma Mes ~TROEP
Het theaterstuk drukt je daarmee een beetje met de neus op de feiten. Hoeveel spullen heb ik eigenlijk? Moet ik ook niet eens mijn huis gaan uitpluizen on dingen weg te gooien? Of simpelweg minder impulsaankopen doen? Ben ik te materialistisch? Het zijn vragen die naar boven komen tijdens het stuk. Maar niet op een vervelende propagandistische manier. Er worden verschillende kanten belicht, en de perfecte woedeaanval van Lindertje Mans brengt de nuance die het hele stuk nodig heeft. Daarbij wordt het hele onderwerp met genoeg humor neergezet om het geen eng activistisch stuk te laten worden.

Chemie

Het stuk wordt gespeeld door drie acteurs, Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers en Lindertje Mans. De drie hebben een fantastische chemie. De timing is perfect, waardoor de grappen extra goed uitkomen. Vooral Lindertje Mans springt eruit, niet alleen met haar woede-aanval. Ze neemt de rol van opruimcoach Mieke op zich, waar ze ineens een totaal ander persoon is. Binnen een seconde kan ze een totaal andere rol aannemen en nog geloofwaardig overkomen ook.
Firma Mes ~TROEP
Troep is geen conventioneel theaterstuk. Er is veel interactie met het publiek, het decor maakt deel uit van het acteerwerk en waar nodig leggen de acteurs dingen uit. Ze zijn niet bang om te experimenteren, zeker wanneer ze het hele decor op het eind gebruiken om het punt te illustreren. Firma MES zet hiermee wederom een fijn stuk neer. Een stuk dat niet alleen vermakelijk is, maar je ook even laat nadenken over spullen. Want laten we wel wezen, welke acht spullen zou je bewaren als je de rest weg moest doen?
Firma Mes ~TROEP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.