Recensie

Wie is de Mol? Onderaan

20-02-2015 08:55

Avro goes BBC Earth! Voor de zoveelste aflevering op een rij is het commentaar van sir David Attenborough het enige dat mist aan de beginshots. Theeplantages, veel groen, een beetje mist, fluitende vogels, en bedreigde diersoort Marlijn vraagt zich af waarom er nog niet eens zesduizend euro in de pot zit. Hoe dat kan? De Mol is ongelooflijk goed, vindt Marlijn. Ik ben het roerend (in mijn thee) met haar eens.. We zijn begonnen aan aflevering 8!

En we denderen meteen een opdracht binnen. Pluk binnen een halfuur 1851 euro en de groep verdient geld. Simpel. Maar hoe verzamel je 1851? Ook simpel: door Chris te promoveren tot bankier en de rest het veld in te sturen om geld te plukken. Muntthee, vermoedelijk.

Overuren draaien

De dronepiloot draait overuren, net als mijn hersenen. Dat resulteert in het volgende hersenspinsel: de aflevering heet ‘onderaan’, en wie zit er onderaan de berg? Juustem! Chris! Niet dat we daar iets aan hebben: Chris is de Mol niet.

Na verloop van tijd vormt zich een dilemma. Dat dilemma luistert naar de naam Marlijn en Marlijn wil graag iets weten van Rik en Chris: “Moet ik doorplukken of meehelpen?” De heren kijken elkaar aan en zijn vrij gedecideerd in hun antwoord: pluk maar lekker door.

Even later is het gebeurd met het doorplukken en begint het doorfucken. Chris wordt gestoord door en gestoord van Margriet en Marlijn, die rustig allerlei getallen over tafel smijten. Daardoor schiet Chris in de lach. En ik ook. En de Mol, want er wordt geen 1851 euro verzameld.

Een prachtige monoloog

Dan volgt de slaapkamerbiecht van Margriet. Een prachtige monoloog die ik in dichtvorm aan u presenteer:

En echt
Slapen met Chris Zegers
Het is allemaal
Wat je zou denken
En meer

Geld pakken

Door naar Kandy, de stad van de nieuwe kansen, waar in een winkelstraat naar logo’s moet worden gezocht. En naar een stift of een pen, want die is bij team Chris, Rik en Martine ineens spoorloos. Ja, hoor.

Geen stift. Stift lenen bij Marlijn en Margriet. Stift geleend. Stift teruggebracht. Pen geleend bij lokale ondernemer. Opdracht volbracht. Pen terug naar lokale ondernemer (met dank aan Rik, die heel attent aan de lokale ondernemer dacht). Geld in de pot. 1500 euro erbij en volgens Art lijkt het tij gekeerd.

Vol goede moed vertrekt de groep naar een verlaten theefabriek. Door de verlaten theefabriek loopt een parcours, dat één voor één afgelegd dient te worden. Binnen tien minuten, en dan moet er ook nog geld worden gepakt. Maar: ga niet te snel, want als je geflitst wordt ben je de lul. Wat dat betreft is de vergelijking tussen een verlaten theefabriek en een gemiddelde Nederlandse provinciale weg snel gemaakt.

Martine begint, Margriet gaat als tweede, gevolgd door Marlijn, Rik en Chris. Sluipen, kruipen en onderduiken: dat is het devies. De een (Margriet) gaat dat beter af dan de ander (Rik) met als gevolg dat de pot nog verder stijgt: de teller staat plotseling op 8000 euro. Daarvan kan Victor wel twee keer naar Salou.

Inpakken en wegwezen

Test! De grote vraag: vallen er één of twee kandidaten af? Het antwoord volgde tijdens de excecutie: het was er eentje. Martine moet inpakken en wegwezen, terwijl ze zou gaan winnen. Met trillende stem zegt ze Art gedag en kan ze zwaaien naar de finale.

En, wat hebben we vanavond geleerd? Wees voorzichtig met je stiften, drink meer muntthee en slaap een nacht met Chris Zegers. Dan komt alles goed. O, en achteraf gezien weten we nu ook dat Martine behoorlijk slecht is met auto’s en inparkeren. Dus toch. Tot volgende week!