Kunst

Jan Smeets: ‘Artiesten kiezen graag voor Pinkpop’

09-06-2015 18:24

Voor de vrijdag zijn nog dagkaarten te koop maar verder is de 46e editie van Pinkpop uitverkocht. Met Muse, Robbie Williams, Foo Fighters, Avicii en Pharrell Williams als headliners heeft het langstlopende popfestival ter wereld wederom een indrukwekkend programma weten vast te leggen. Festivaldirecteur Jan Smeets legt uit hoe hij dat elk jaar weer voor elkaar bokst: “Artiesten kiezen graag voor Pinkpop.”


Popfestivals komen en gaan maar Pinkpop blijft altijd bestaan, zo lijkt het. Ruim 100.000 mensen trekken het komende weekend weer naar Landgraaf voor drie dagen live muziek. Met steeds meer concurrerende festivals is het bijzonder dat Pinkpop nog altijd één van de grootste festivals van Nederland is. Maar zonder grote namen op je affiche geen vol festivalterrein, weet Jan Smeets. Hoe komen die jaarlijks op Pinkpop terecht?

Bekend festival

“Het is eigenlijk heel eenvoudig. Wij moeten eerst weten wie er allemaal op tournee wil gaan. Als dat bekend is, vliegen we met z’n allen op die namen af. Of we nou Rock Am Ring, Lowlands of Rock Werchter zijn, iedereen wil een grote naam hebben. Wij hebben het geluk dat we een heel bekend festival zijn, daarom willen veel groepen graag op Pinkpop staan. Sommige acts kiezen voor Pinkpop en niet voor een ander festival dat dezelfde prijs wil betalen. Daar hebben we dan geluk mee. Maar alles begint met het aanbod.”

De A-League

3FM DJ Giel Beelen is al jaren als presentator aan Pinkpop verbonden. Hij kan zich prima in de programmering vinden: “Pinkpop is echt het festival met de grote namen, daarom is het ook zo’n eer om erbij te zijn. Waar andere festivals meer bezig zijn met het ontdekken van artiesten hoor je bij de ‘A-League’ als je op Pinkpop staat. Dat is een beetje de kracht van het festival.”

Divers inzetten

Eén naam op het Pinkpop-programma van 2015 deed wat stof opwaaien: die van de Zweedse DJ Avicii. Pinkpop richt zich van oudsher vooral op pop en rock, maar Beelen is voor meer diversiteit: “Ik vind het slim dat ze heel divers inzetten. De rockers komen ruimschoots aan hun trekken met de Foo Fighters, maar ook The Eagles Of Death Metal en een hoop andere bands. Ook John Coffey, om maar eens een Nederlandse band te noemen. Tegelijkertijd is er ook dance met Joost van Bellen die een plaatje draait. Het is de diversiteit die Pinkpop heel erg van nu maakt.”