Recensie

Wild Tales: de bijl in het systeem

23-06-2015 15:33

Wat begrijpen we ze goed. Die types uit de gitzwarte Argentijnse komedie Wild tales. Want wie wil nou niet af en toe eens de bijl in het systeem zetten.

Regisseur Damian Szifron laat zien dat beschaving uiteindelijk maar een dun laagje vernis is. Van binnen zijn we allemaal nog Neanderthalers die soms getergd uit ons vel willen springen. In zes zwartkomische episodes toont Szifron die holenmens die het niet meer pikt beknot te worden door regeltjes en beschaafde omgangsvormen.

Germanwings

Om de toon te zetten begint Wild tales met een kort verhaaltje waarin vliegtuigpassagiers ontdekken dat iedereen in het toestel één gemeenschappelijke kennis heeft. Niemand heeft een hoge dunk van de man. Ze kennen hem als ex-geliefde, gepeste medeleerling of afgewezen sollicitant. Dan klinkt de stem van de persoon in kwestie over de intercom en boort het vliegtuig zich even later in het ouderlijk huis van de piloot. Een gelukkige jeugd had hij ook al niet. Denk Germanwings, maar dan over the top.

En zo laat Szifron zijn verhaallijntjes steeds realistisch beginnen om ze in absurdisme te laten ontsporen. Een zakenman toert in zijn forse bolide over het platteland en krijgt het aan de stok met een irritante lokale weggebruiker. Wat volgt is een hilarische strijd op leven en dood. Een bruid ontdekt op haar bruiloft dat haar man naast de pot piest en neemt gruwelijk wraak. Een ingenieur is het zat dat zijn auto steeds onterecht wordt weggesleept en neemt geen halve maatregelen tegen de bureaucraten van het parkeerbedrijf.

Oerdriften

Het zijn vaak herkenbare situaties die eindigen in een geweldsfantasie waarbij de filmpersonages hun oerdriften ongegeneerd de vrije loop laten. Opvallend in deze Argentijnse film is dat klassenverschillen nog steeds een grote rol spelen. Rijk naait arm, arm sloopt rijk.

De Argentijnen konden er wel om lachen. Wild tales groeide uit tot een enorme filmhit. Gelukkig voor ons overstijgt de film de Zuid-Amerikaanse onderwerpen. Szifron biedt een universele en diep donkere blik op de eeuwige strijd tussen het individu dat snakt naar vrijheid en het systeem dat organisatie en discipline eist.

Dvd/vod: Wild tales. Regie: Damian Szifron. Met: Ricardo Darin, Erica Rivas, Darío Grandinetti.