Interview

Nieuw album De Jeugd in teken van vrouw en overleden vrienden

22-10-2015 12:30

Tien jaar na Watskeburt?! komt De Jeugd Van Tegenwoordig met het vijfde album Manon. Het jubileumjaar van de rapformatie was al hun meest succesvolle ooit. In 2015 stond De Jeugd op Pinkpop, Lowlands, Werchter, Pukkelpop en de Heineken Music Hall werd twee keer uitverkocht. “De geschiedenis leert dat tien jaar heel lang is om mee te draaien voor Nederlandstalige rappers. Maar het blijft zichzelf maar overtreffen.”

Teambuilding

Manon is volgens De Jeugd Van Tegenwoordig een ode aan de vrouw. Het album kwam grotendeels tot stand in een Brusselse studio. “Het was een soort weekendje in de Ardennen maar dan anders”, zegt Faberyayo. “Teambuilding maar dan een maand lang in een studio en een hotel. Als we in Amsterdam de studio uitlopen doet iedereen daarna weer zijn eigen ding. En als we niet opnemen zitten we hier hasj te roken, wijn te drinken of hard te gaan op designer drugs.”

Verdrinken in vrijheid

Willie Wartaal was er van tevoren niet gerust op dat De Jeugd met een nieuw album terug zou keren uit Brussel. “Het is sowieso heel leuk om met zijn allen ergens naartoe te gaan en weer samen in de studio te zitten. Dat combineren is helemaal geweldig. Maar ik vroeg me wel af of het zou werken. En vooral: gaan we wel werken? Gaan we wel een album maken en niet verdrinken in de vrijheid?”

Betere vrienden

Maar het komt allemaal goed in Brussel. “Het besef dat we nog betere vrienden zijn dan voor we naar Brussel gingen, was een leuke conclusie om mee naar huis te gaan”, zegt Willie Wartaal. De muzikale chemie tussen hem, Faberyayo, Vieze Fur en Bas Bron is er na tien jaar ook nog altijd. Faberyayo daarover: “Het is fijn dat je soms alleen maar langs hoeft te komen om een coupletje te vullen. Maar als je ergens met zijn tweeën of zelfs drieën niet uitkomt, is er altijd nog een vierde die zegt: dit nummer gaat gewoon over neuken jongens, let’s go!”

Overleden vrienden

Hoewel Manon een ode aan de vrouw is, komen er ook andere thema’s naar voren, zoals de dood. “Een vriend van me overleed aan een overdosis”, zegt Willie Wartaal. “Dat was de beste vriend van Willie. De andere was een vriend van ons allemaal en kwam om bij de ramp met de MH17”, vult Faberyayo hem aan. “Het was een reset voor me en ik was erg verdrietig. Maar nu een jaar later, gaat shit gewoon door en hoe vreemd ook: je went er aan”, zegt Wilie over de dood van zijn beste vriend.

Het aanhoudende succes van De Jeugd Van Tegenwoordig heeft de leden wel verbaasd, zegt Faberyayo. “Dat is iets wat helemaal niet gegeven is. Je kunt een toffe plaat maken, heel erg je best doen met optreden en hard werken maar dat is geen garantie voor ons succes. Dat mensen er blijkbaar nog steeds op zitten te wachten.”

©FaceCulture