Recensie: Manon – De Jeugd van Tegenwoordig

20-11-2015 10:03

YouTube was nog niet groot en de iPhone was nog niet eens uit: het is 2005. Dit is tevens het jaar waarin rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig doorbreekt met het nummer Watskebeurt. Als klein jochie beluisterde ik het nummer destijds nog op clipjes.nl. Maar de tijd gaat snel, want ongeveer een maand geleden kwam De Jeugd van Tegenwoordig alweer met zijn vijfde album genaamd Manon.

Ontstaan

Voordat De Jeugd van Tegenwoordig een kwartet werd, waren het twee afzonderlijke rapformaties: Baksteen en De Spaarndammerbuurtkliek (SBK). Vieze Fur en Willie Wartaal vormde Baksteen, terwijl Bas Bron en Faberyayo samen met nog wat anderen De SBK waren. Vieze Fur, Bas Bron en Faberyayo besloten samen het nummer Watskebeurt op te nemen, terwijl Bas Bron en Vieze Fur samen Voorjekijkendoorlopen maakten. Na deze gebeurtenissen besloten de mannen om met zijn vieren een groep op te richten: De Jeugd van Tegenwoordig

Albums

Ondanks het grote succes van het nummer Watskebeurt in 2005, ging het debuutalbum Parels voor zwijnen niet als warme broodjes over de toonbank. Naast Watskebeurt stonden er nummers als Voorjekijkendoorlopen en De stofzuiger op. Aan het einde van 2005 brengt De Jeugd nog een nummer uit samen met Katja Schuurman, genaamd Ho Ho Ho.

Drie jaar later in 2008 komen Faberyayo, Vieze Fur, Willie Wartaal en Bas Bron met een volgend album: De Machine. Hierop zijn onder andere Buma in me zak en Hollereer te vinden. Een opvallend nummer wat niet op het album staat is Shenkie. Deze plaat kwam uit ruim een jaar voor de uitgave van het tweede album, in 2007.

De nummers die na Watskebeurt het hoogst in de hitlijsten zijn geëindigd, staan echter niet op hun eerste twee cd’s. Met Sterrenstof, Get Spanish, Een Barkie en De Formule komt de rapformatie nog vier keer in de top 40 voor. Deze vier nummers zijn afkomstig van hun derde en vierde albums, genaamd De Machine en Ja, Natuurlijk.

Manon

Het vijfde album van De Jeugd kwam op 23 oktober uit, terwijl de titelsong Manon al op 5 september met de buitenwereld werd gedeeld. De titelsong van het album is exact zoals je van De Jeugd van Tegenwoordig gewend bent: het blijft enorm in je hoofd zitten en de songteksten zijn heerlijk. Het nummer is tekenend voor het album, want het album klinkt goed. De cd bevat alles: fijne beats, grappige teksten, onverstaanbare woorden, straattaal en klassieke DJVT-onderwerpen (seks, drugs en alcohol).

Niet alleen titelsong Manon gaan over deze dame, maar ook in Straatmeermin en Ze Kan Me Wel Schieten is Manon de ster van de show. Maar niet alle nummers van het album gaat over de onderwerpen seks, drugs, alcohol of Manon. Nee, met Broertje Ik Heb Je, Futurophobia en Lente In Bed gaat De Jeugd een heel andere kant op, die zij niet vaak op gaan met hun songteksten. Broertje Ik Heb Je lijkt over broederliefde te gaan en Lente In Bed over verliefdheid op de lente. Met Futurophobia lijkt de groep wat serieuzer te worden. Het nummer gaat over de realiteit, en dat die best wel eng is. Op het eerste gezicht lijkt Ik Was Een Klootzak ook een liefdesliedje, en dat is het ook. De vraag is alleen of dit nummer richting een persoon geschreven is, of richting drugs.

Met Manon komt de groep met een waardige opvolger van hun laatste album Ja, Natuurlijk. De nummers zijn catchy en vrolijk. Na het beluisteren van dit album weet ik het zeker: De Jeugd van Tegenwoordig zal nooit oud worden.