Leven

Beetje Björn Borg

28-11-2015 12:09

De Kia Optima is het meest onbekende Kia-model van Nederland. Nu is er een nieuwe Optima onthuld, die het pad moet effenen naar een grotere bekendheid. Hoe? Gewoon door goed te presteren en niet te hoog van de toren te blazen oftewel op Björn Borg-achtige wijze.

Voor de jongeren onder de lezers: Björn Borg is niet alleen maar een ondergoedmerk. Borg gold vanaf eind jaren zeventig tot en met het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw als de beste tennisspeler ter wereld. Meisjes waren smoorverliefd op hem vanwege zijn blonde lokken én zijn stilzwijgende glimlach. Nee, Borg zei zelden een woord te veel. Iets dat hem mysterieus maakte. Ondoorgrondelijk. Velen vermoedde zelfs een filosoof in hem. Omdat hij echter na zijn tenniscarrière zelden op een diepzinnige uitspraak te betrapt viel, mag dit nu toch wel worden betwijfeld. Borg was gewoon wat we zagen: een uitzonderlijk goede tennisspeler. Niets meer, maar ook niets minder,

Kia_Optima_10_15_0394

Van Audi naar Kia

Het merk Kia valt daarmee te vergelijken. Kia is een automerk, dat steengoede resultaten boekt, straks zomaar de verkooptop-5 van de Nederlandse automerken insluipt en tegelijkertijd zich blijft omhullen met een ingetogen, bescheiden imago. Om de vergelijking met Bjorn Borg nog even door te trekken: alle modellen van het merk zijn getooid met een zelfde mysterieuze glimlach, in de vorm van de zogenaamde Tigernose. Dit ontwerp komt op het conto van top-designer Peter Schreyer. Ooit werkzaam voor Audi, bedenker van de TT. Maar sinds 2006 In dienst van Kia en vanaf die tijd verantwoordelijk voor alle ontwerpen van het merk. Schreyer is misschien wel het meest extravagante dat over Kia kan worden verteld. Hij is altijd gekleed in het zwart, draagt een zwarte zonnebril, merk Philippe Starck en wordt nóg meer afgeschermd van de pers dan onze Koning Willem.

Kia_Optima_10_15_0403

Knipbeurt kapper

Schreyer was dan ook niet aanwezig tijdens de internationale introductie van de nieuwe Optima, het vlaggenschip van Kia. Ongetwijfeld heeft hiertoe ook het belang van de onthulling bijgedragen. De veranderingen aan de nieuwe Optima vallen te vergelijken met een knipbeurt van de kapper, die slechts door een paar intimi wordt opgemerkt. De Optima is ietsje grote en breder van zijn voorganger. Meest opvallende nieuwe uiterlijke detail zijn de koplampen vóór, die nu ver doorlopen in de grille. Die paar extra millimetertjes ruimte zorgen op de achterbank voor een aangenaam grote zitplek. De kofferbak is groot genoeg om de vakantiebagage van een modaal gezin in weg te werken. Achter het stuur is het echt prima toeven. De auto biedt alles wat je verwacht van een model uit deze klasse. Veel hoogwaardige materialen, een nieuw en goed bedienbaar dashboard, uitstekend zittende lederen stoelen. Bovendien leveren de Harman Kardon-speakers geweldige geluidskwaliteit.

kia_optima_my16_dual-zone_full_auto_temperature_control_(d-fatc)_8063_41082

Prima resultaten

Ook vermeldenswaardig is de mogelijkheid om je mobiele telefoon draadloos op te laden. De nieuwe en enig leverbare krachtbron voor de Optima, de 1.7 CRDi, levert 141 paardenkrachten. Stel je daarbij voor: in de heuvels rondom Frankfurt, waar zich de introductie afspeelde, had de handgeschakelde zesbak best ietsje feller gekund in de bergen. Maar zeker op het Nederlands vlakke asfalt staat deze diesel borg voor prima resultaten. Daar is ook bij inbegrepen het verbruik van, officieel, 4,2 l/100 km. Kortom, de Optima is een heel goed rijdende, elegant en ongetwijfeld kwalitatief sterke sedan, met een zeer gunstig prijskaartje van €29.995,- inclusief zeven jaar garantie. Al met al niets om op een verjaardagsfeest over op te scheppen. Maar zet alle voordelen op een rijtje en dan wordt deze Optima gewoon een prima keuze. Niets meer en ook niet minder.

kia_optima_my16_led_rear_lamp_8035_40932

Naschrift:

Deze Optima zal niet meteen behoren tot de best verkopende in zijn klasse. Daarvoor is bijvoorbeeld de motorische keuze te beperkt. Al er in 2015 zo’n duizend van deze sedan worden verkocht, dan zal dit bij Kia ook als een groot succes worden beschouwd. Maar komend jaar wordt het Optima-gamma uitgebreid met een station- en daarna een hybride-versie. Zo zal het succes van de Optima toenemen. Gestaag en stilletjes. Zoals het een Kia betaamd en geheel in Borg-traditie.