TPOok!

 
Video

Mini-docu: De Muur van Mussert

De Reichsparteitagsgelände maar dan in Lunteren, Gelderland

René van Heijningen, historicus van het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, schreef een boek over de Muur van Mussert. NSB-leider Anton Mussert liet deze in het Gelderse Lunteren bouwen voor zijn Hagespraken der Beweging; de landelijke bijeenkomsten van zijn partij. De Neurenbergse Reichsparteitagsgelände van Adolf Hitler maar dan in het Gelderse Lunteren, zeg maar. Veel plezier heeft Mussert er niet van gehad: na de Duitse inval ging benzine op de bon en werd het een kostbare aangelegenheid om in Lunteren te geraken, na 1940 werden er geen bijeenkomsten meer gehouden.

Een paar jaar lang deed Van Heijningen onderzoek naar de muur. Honderdvijftig meter stenen, tien meter hoog. En al jarenlang speelt de discussie: moet deze fysieke herinnering aan de NSB behouden blijven of afgebroken worden? U begrijpt, de Tweede Wereldoorlog is nog steeds niet afgelopen.

Eveline van Dijck maakt een mini-documentaire over het bouwwerk.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.