Interview

Get Well Soon zingt voor het eerst over liefde

12-02-2016 18:05

Liefde is het meest voor de hand liggende onderwerp in de popmuziek, maar niet voor Get Well Soon. De Duitse indiepop muzikant vermeed het juist in zijn teksten. Tot nu, hij noemt zijn vierde album dan ook Love. Dat is muzikaal zijn meest toegankelijke productie geworden. “Liefde is een tegenstrijdig begrip. Het wordt veel positiever opgevat dan het in de praktijk is.”


Achter de naam Get Well Soon gaat de 33-jarige Konstantin Gropper schuil. In 2008 debuteert hij succesvol met het album Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon. Dat trekt internationaal de aandacht, sindsdien toert Get Well Soon op het hele Europese continent. Gropper componeerde ook muziek voor de film Palermo Shooting van Wim Wenders en de Franse serie Xanadu.

Verboden onderwerp

In de alternatieve belevingswereld van Gropper was liefde tot voor kort een verboden onderwerp om over te zingen. “Te voor de hand liggend. Er is niet echt een autobiografische aanleiding voor dit album maar opeens dacht ik: het is eigenlijk een grote uitdaging om over liefde te schrijven. Ik pak het grootste onderwerp dat er is en probeer er iets van te maken.” Bang om in clichés te vervallen was hij naar eigen zeggen niet: “Het is bijna onmogelijk om iets over de liefde te zeggen dat nog niet eerder is gezegd. Maar nu heb ik het voor het eerst gezegd, vanuit mijn perspectief. Dat maakt de plaat in mijn ogen al uniek.”

Problemen en geluk

Get Well Soon bezingt niet alleen de mooie kanten van de liefde op Love. “Ik houd van melodieuze songs met tekstueel een wat donkere insteek. Artiesten als Morrissey of David Bowie zijn daar goed in. Liefde is ook een heel tegenstrijdig begrip. In de praktijk veroorzaakt het evenveel problemen als geluk.” Op Love omarmt Gropper muzikaal voor het eerst toegankelijke popmuziek: “Ik noem het mijn pop-album! Vroeger haalde ik vooral inspiratie uit klassiek, folk of filmmuziek. Nu vond ik dat het allemaal niet zo complex hoeft te zijn. Van Tom Petty tot de Pet Shop Boys of Supertramp, ik vind dat echt geweldig nu. Die muziek zit ook veel beter in elkaar dan ik altijd dacht. Het was echt een ontdekking voor me.”

Gropper durft niet zeggen wat hij zelf geleerd heeft van zijn persoonlijke liedjes over de liefde. “Mijn conclusie is dat ik nog steeds niet weet wat liefde is. Het blijft een groot mysterie.”

Get Well Soon speelt 11 april in Paradiso in Amsterdam.

©FaceCulture