Kunst

Animal Collective klinken als ‘Techno Ramones’ op Painting With

16-02-2016 17:28

Het tiende Animal Collective-album Painting With bevat voornamelijk korte en catchy liedjes. Een uitdaging voor de experimentele Amerikaanse band, die het nooit zo nauw nam met de tijdsduur van hun nummers. Avey Tare: “We hadden het bijvoorbeeld over Techno Ramones. Simpele en energieke liedjes op onze manier.”

Animal Collective wordt in 2000 in New York opgericht en is al snel een lieveling van de alternatieve media. Met Merriweather Post Pavilion maakt de band in 2009 volgens Metacritic de door recensenten meest bejubelde plaat van het jaar. In 2012 volgt Centipede Hz. Frontmannen Avey Tare (David Portner) en Panda Bear (Noah Lennox) zijn ook solo actief.

Korte songs

Bij Animal Collective wordt er van tevoren veel gepraat over de insteek van een album, legt David Portner uit. Eén van de ideeën die voorbij kwam, was Techno Ramones. “Wij vinden het vaak lastig om nummers onder de zeven minuten te houden. Als ik een song schrijf, denk ik niet echt over de lengte na. Maar als we het dan gaan spelen, zijn we soms wel een kwartier bezig. De uitdaging was om korte en effectieve songs waarin veel gebeurt te schrijven.”

Kubisme

Albumtitel Painting With is geïnspireerd door de nieuwe liedjes, zegt Portner: “We bedachten dat de muziek klonk als verfspatten. Niet hard of in beton gegoten maar los en vloeiend. We relateren onze muziek ook aan het kubisme. Die kunststroming zet alledaagse dingen in een heel ander perspectief. Zo denken wij over popmuziek.” De Animal Collective-leden kennen elkaar al zo’n twintig jaar, waardoor samen muziek maken een tweede natuur is geworden. “We werken bijna telepathisch samen”, aldus Portner. “Vaak maken we elkaars gedachten of ideeën af in de studio. Omdat we elkaar zo lang kennen, elkaar volledig vertrouwen en fan zijn van elkaars liedjes.”

Scheiding

Painting With is een hele andere plaat geworden dan voorganger Centipede Hz. “Voor mij was dat een hele intense en emotionele periode. Ik worstelde toen met een scheiding, dat was een lang en slopend proces. Ik verwerkte het ook niet doordat ik constant met de band bezig was. Uiteindelijk werd ik vaak ziek op tournee, toen werd het tijd om rust te nemen en meer thuis te zijn.” Het gaat Portner nu weer veel beter, zegt hij: “Ik denk dat je dat ook terug hoort op Painting With. Er zit een positieve vibe in de plaat die weergeeft hoe we nu in het leven staan.”

Animal Collective speelt 2 april tijdens het Rewire festival in Paard van Troje in Den Haag

©FaceCulture (link naar www.youtube.com/faceculture )