Doneer aan TPO
 

Recensie: WOP! – Lil’ Kleine

Speelse pastiche blijft boeien

Door: , 15:05, 18 februari 2016

Speelse pastiche blijft boeien

Lil’ Kleine is bij het grote publiek met name bekend van de hit Drank en Drugs die hij samen met Ronnie Flex had. Deze single heeft de nodige controverse opgeroepen, vanwege een deel van de tekst dat het gebruik van legale en illegale genotsmiddelen verheerlijkte en leek aan te prijzen bij een minderjarig publiek. Deze maand kwam zijn debuutalbum, WOP!, uit. Een plaat waarvan de hoes verwijst naar de pop-art van kunstenaars als Roy Liechtenstein. Is het een verwijzing naar naar de inhoud van de plaat, die je als een gelaagde en speelse pastiche van verschillende thema’s en stijlen kunt zien? Het resultaat in ieder geval is een feelgood plaat die een lofzang biedt op het lekkere leven.

Lofzang op het luxe leven

Een lofzang op een hedonistische levensstijl komt op vrijwel ieder nummer van de plaat terug. Zo rapt Lil’ Kleine in het nummer Stripclub: “Ik wil dat je los gaat / al het geld opraapt / mij laat zien waarvoor ik betaal”. Ook in het nummer 1, 2, 3 komt deze thematiek terug: “Ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt / en ik heb 1, 2, 3, 4 bitches in huis”. In die zin is WOP! een muzikale representatie van het luxe leven, dat kon volgen op het succes van Drank en Drugs.

Tegelijkertijd zet WOP! de lijn door die met Drank en Drugs al is ingezet. Lil’ Kleine neemt geen blad voor de mond wat betreft drugsgebruik, zowel dat van hemzelf als dat van anderen. Het hoort bij zijn imago als muzikant, en dat maakt het logisch dat WOP! een dergelijke hedonistische noot heeft.

Spel met verwijzingen

Een blik die niet verder kijkt dan hedonisme zou het album echter tekort doen. Op WOP! speelt Lil’ kleine ook een intrigerend spel met verwijzingen. Alleen al in het nummer 1,2,3 komt dit duidelijk naar voren. In dit nummer refereert hij onder meer aan de aandacht vanuit de politiek die het nummer Drank en Drugs heeft opgeroepen: “Ik heb niks met de SGP (nee nee) / Die commotie daar zit ik niet mee”.

In hetzelfde nummer verwijst Ronnie Flex hier naar een ander nummer waar hij aan heeft meegewerkt, Hoesten als Bejaarden, van JeBroer. “Ey ik kan me niet gedragen nu / ja we roken en we hoesten als bejaarden nu”.

Het nummer Zoveel bevat ook al een verwijzing naar Drank en Drugs en er is een skit op het album opgenomen met de titel: Drank & Drugs in de Tweede Kamer. Om tot de kern van WOP! te komen is er dan ook meer nodig dan het album alleen als een grote referentie aan hedonisme te zien, en dat maakt de plaat tot een interessant, gelaagd geheel.

Tags: ,
 
 
   

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 

Inloggen

 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace