Doneer aan TPO
 

De kleurrijke klanken van Ennio Morricone

De Italiaanse componist en dirigent in Ziggo Dome

Door: , 18:03, 22 februari 2016

De Italiaanse componist en dirigent in Ziggo Dome

Het is waarschijnlijk een van de laatste mogelijkheden om hem in Nederland te zien: de Italiaanse componist en dirigent Ennio Morricone heeft inmiddels de 87 bereikt. Dat weerhoudt hem er niet van om nog even op tour te gaan, op zondagavond doet hij Ziggo Dome aan.

Tijdens de 60 Years of Music Tour speelt Morricone zijn beste en bekendste werken. Hij schreef onder andere muziek voor The Good, The Bad and The Ugly, A Fistful of Dollars, Once Upon A Time in the West en natuurlijk recentelijk voor Tarantino’s The Hateful Eight. Volgens IMDB mag hij in totaal 528 films op zijn naam schrijven als het om de soundtrack gaat.

Enthousiast

Vanavond zoekt hij het beste van het beste uit in Ziggo Dome, waar een enthousiast publiek zit te wachten. Morricone is uiteraard niet alleen, samen met het Czech National Symphony Orchestra en het honderdkoppige Hongaarse Kodaly Choir. Hij begint de avond met filmmuziek waarvan de films misschien in eerste instantie geen belletje doen rinkelen, maar na de eerste noten denk je ‘Oh ja!’. Vlekkeloos, klinkt het in het nu nog doodstille Ziggo Dome.

Al snel volgen de bekende nummers uit The Good, The Bad and The Ugly en Once Upon A Time in the West. Er gaat duidelijk blijdschap door de zaal heen, hier kwam men voor! Niet vreemd ook, de stukken zijn pompeus en imposant. Als ze zo op je af geworpen worden, zijn ze ineens nóg indrukwekkender. Vooral met de ietwat eigenwijze maar loepzuivere sopraan Susanna Rigacci. Maar het hoogtepunt op muzikaal gebied wordt misschien pas na de pauze bereikt, als Morricone samen met zijn orkest en koor twee stukken uit The Hateful Eight spelen. Een stuk dystopischer, donkerder en naarder dan de rest. Het is wonderlijk wat Morricone met zijn composities voor gevoelens weet op te roepen.

Concentratie

Er worden vanavond geen filmbeelden bij de stukken vertoond. Voor een gedeelte van de zaal is dat jammer, na de pauze zijn er verschillende stoelen leeg. Ook is het niet meer zo doodstil als het was. Het is voor sommigen lastig om hun aandacht erbij te houden. Drie uur lang naar louter een concert kijken vergt ook veel concentratie. Maar het geeft je ook juist de mogelijkheid om je eens volledig te focussen op de muziek, en niet op de beelden die je erbij kent.

De muziek van Morricone is indrukwekkend, net als het fantastische orkest en het loepzuivere koor dat hij bij zich heeft. Stuk voor stuk zijn dit steengoede muzikanten en zangers die de muziek van Morricone op een prachtige manier ten gehore kunnen brengen. Mocht je de kans nog hebben, doe het. En bereid je voor op drie uur lang prachtige muziek. Waar je alleen maar naar hoeft te luisteren. Morricone roept met de klanken van zijn composities al genoeg beelden op.

 
ingezonden mededeling

Automatische handinzeepmachine op batterijen

Net als in het restaurant. Nooit meer zeep beetpakken, gewoon je hand onder het pompje houden. De prijs is nu maar 9.95 euro as je 'm vandaag koopt. Deze deal loopt tot as. do.

 
   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties