Doneer aan TPO
 

Recensie: Singing, Dancing, Drinking – The Fire Harvest

Misschien wel een van de betere die je dit jaar binnen het genre kunt oppikken

Door: , 12:43, 09 mei 2016

Misschien wel een van de betere die je dit jaar binnen het genre kunt oppikken

Twee jaar terug was ik voor een dag onderdeel van The Fire Harvest. Ik mocht de gitaar van Gerben Houwer, zanger en gitarist van de band uit Utrecht, omhangen en zong tekst waaraan ik zelf had meegeschreven in het achtergrondkoor. Je zou dus kunnen stellen dat ik enigszins bevooroordeeld ben in het schrijven van deze recensie, vooral ook omdat het desbetreffende nummer – Simple Solutions op Singing, Dancing, Drinking in een andere, rustigere, uitvoering is terecht gekomen. Al bij al genoeg reden om deze recensie niet te schrijven.

Daarentegen zijn er ook argumenten te noemen om deze recensie wel te schrijven. Vooropgesteld ben ik nooit begonnen met schrijven over muziek om dat ik muziekjournalist wilde worden. De voornaamste reden was dat ik zo muziek die ik interessant en goed vind onder de aandacht kan brengen. Daarom stond ik in 2014 ook met The Fire Harvest in Studio Patrick. Om de band te interviewen voor een serie genaamd The Modern Participation Society, een serie waarin juist het idee was dat we ook samen een nummer zouden opnemen.

Daarnaast is het absurd om een plaat die je dagen aan een stuk draait niet te recenseren enkel om de schijn van objectiviteit op te houden. Een plaat die je zo bij de strot grijpt, verdient alle aandacht ook al is die subjectief. Sterker, deze plaat verdient te worden bejubeld. Er is namelijk geen zwak moment te vinden op Singing, Dancing, Drinking. Drieënveertig minuten lang biedt de band, zes jaar terug ontsproten uit We VS Death, het beste wat wat je kunt wensen uit de mix van slowcore en alt. country waarbinnen het kwartet kleurt.

Weerhaakjes die zich vastzetten in je hoofd

Songs: Ohia, Solbakken, Low, het zijn bands waaraan ik al refereerde in mijn recensie over het debuut, vormen de basis die deze muzikanten heeft gevormd en waaruit het viertal zelf weer iets prachtigs en unieks vormt. Vaak tergend traag, soms op euforische hoogte zoals in Singeres, sleept de band je van hoogtepunt tot hoogtepunt. “The singers in my head, will be the singers in your head” zingt Houwer, en dat is geen valse belofte. Singing, Dancing, Drinking staat vol weerhaakjes die zich in je hoofd vast zetten en je al na een paar luisterbeurten uit volle borst meezingt. Het maakt Singing, Dancing, Drinking niet alleen tot een uiterst aanstekelijke plaat, maar vooral ook een uitstekende plaat; misschien wel een van de betere die je dit jaar binnen het genre kunt oppikken.

Dit artikel verscheen eerder bij Sounds Tilburg.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace