Bonusquote: AD-columniste Hanina Ajarai vergoelijkt salafisme

12-07-2016 08:53

Het quotumdoekje van het Algemeen Dagblad is weer eens uitgewrongen en wat er zoal uit lekt is niet fraai. Mevrouw Ajarai (betere redactie tegenwoordig maar nog steeds talentloos) vergelijkt salafisten met Jehova’s Getuigen. Nou, de vergelijking gaat een aardig eind op als je het opstelletje zo leest. Allebei dichtgetikt, check. Allebei opdringerig in het uitdragen van hun waanbeelden, check. Vieren allebei geen verjaardagen, check.

En dan heb je nog de politiek. Zowel Jehova’s getuigen als salafisten laten zich niet in met politiek. Stemmen mag niet, althans voor salafisten geldt die beperking alleen voor niet-islamitische landen. Waarom Jehova’s getuigen zo apolitiek zijn, weet ik eigenlijk niet.

Oh ja, ze zijn allebei niet politiek actief, che…ehm..wacht even, wát? Een columnist heeft veel vrijheid maar hoe hyperbolisch de stijl ook is en hoezeer hij of zij ook een eigen mening verkondigt, zulke koeien van fouten zijn in het beste geval oliedom en in dit geval valt te vrezen voor bewuste misleiding. Het salafisme a-politiek? Hoe kómt de malle vrouw erbij?

Oh, wacht:

Dus, moeten we bang zijn voor die nieuwe salafistenschool in Rotterdam-Zuid? Een verrijking is de school zeker niet, maar bang? De ware salafist (dus niet de jihadistische) doet geen vlieg kwaad.

Daar komt de aap uit de jellaba. De oude truc van ‘de échte islam is vredelievend’ toepassen om de stichting van een haatkazerne goed te praten. En dan de, toegegeven, knettergekke maar tamelijk onschadelijke Jehova’s Getuigen misbruiken voor een ander retorisch trucje van islamisten: ‘jamaar hunnie doen het ook.’ Getuigen zijn soms een gevaar voor zichzelf omdat zij geen bloedtransfusies toestaan, dat is alles.

Weet u hoe het grote publiek voor het eerst kennis maakte met het begrip ‘salafisme’? Toen Theo van Gogh, die we dankzij het AD met bittere smaak in de mond een collega-columnist van mevrouw Ajarai moeten noemen, werd afgeslacht door zo’n ware salafist. Die geen vlieg kwaad doet. En net als die malle Jehova’s Getuigen geen verjaardagen viert. Die salafisten toch, láát ze lekker!