Oostenrijkse kardinaal, getipt als opvolgpaus, waarschuwt voor islamisering

14-09-2016 12:48

Kardinaal Christoph Schönborn, 71, uit Oostenrijk, heeft zondag gewaarschuwd voor de islamitische verovering van Europa. De eminentie deed dit met een uitgelezen gevoel voor tijd en plaats: op de 333ste herdenking van het einde van het Beleg van Wenen in 1683.

De Ottomanen stonden, in opdracht van Sultan Mehmet IV en onder aanvoering van grootvizier Kara Moestafa, te rammelen aan de poorten van Wenen. Grote delen van Oost-Europa vielen al onder hun heerschappij. Maar de Wenezen riepen de hulp in van de Duitse vorsten en die stuurden de Poolse koning Jan III Sobieski er op af. Oh, en duizenden ruiters. De Turken werden op 12 september 1683 verslagen, en daarna ver teruggedrongen in Buurthuizië.

‘Europa loopt ten einde

Dat waren andere tijden, terug naar de onze: ook nu rammelt het Mohammedanisme aan de poorten van Fort Europa, wil de kardinaal maar zeggen. “Komt er een islamitische verovering van Europa? Veel moslims willen dat en zeggen: Europa loopt ten einde.” Lijkt ons een scherpe observatie, maar het probleem met religieuze scherpslijpers (Schönborn gold als ‘spirituele zoon’ van de oerconservatieve Paus Benedictus XVI) is dat ze rake opmerkingen meestal koppelen aan het promoten van hun eigen, allerminst aangename, dogmatiek.

“God heb mededogen met Europa en met haar volkeren, die het gevaar lopen hun Christelijk erfgoed te verkwanselen,” zou zijn gebed hebben geluid. En dit verkwanselen merken we nu al “niet alleen economisch, maar, bovenal, in menselijke en religieuze kwesties.”

Ziet u wel? Enfin. Op zich fijn dat een prins van de kerk enige realiteitszin heeft, want als het Mgr. Puntje bij het knaapje komt, zijn wij liever Paaps dan Turks. Zo is het ook wel weer.