Giphart: ‘Schoolhoofden vragen tegenwoordig of ik het niet over seks wil hebben’

24-09-2016 15:38

Auteur Ronald Giphart vindt het jammer dat de maatschappij steeds preutser wordt. Volgens de 50-jarige schrijver keert langzamerhand ‘de schaamte’ terug. “Terwijl ik in de jaren negentig probleemloos over vreemdgaan of masturbatie kon spreken, vragen schoolhoofden mij nu steeds vaker of ik het toch alsjeblieft niet over seks wil hebben”.

“Ik kwam vroeger graag op middelbare scholen om lezingen te geven, maar dat doe ik steeds minder”, legt Giphart vandaag uit in De Telegraaf. “Enerzijds omdat ik nu inmiddels ook een vertegenwoordiger van het ouderlijk gezag ben, maar ook omdat er veel is veranderd”.

“Jongeren zelf zijn ook conservatiever”, gaat Giphart verder. “Als ik naakt door het huis loop, zeggen mijn kinderen: pap, trek eens een onderbroek aan.” De schrijver concludeert dat ‘de schaamte terug is’.

‘Weer eens ouderwets over seks schrijven’

Voor zijn nieuwe boek Lieve heeft Giphart desondanks weer de stoute schoenen aangetrokken. “Ik had zin om weer eens ouderwets over seks te schrijven”, zegt hij. “Deze keer heb ik expres ook moderne vormen van seksualiteit beschreven. Zoals de interesse van jonge mannen voor aantrekkelijke moeders, de zogeheten MILF’s of de fascinatie voor SM”, aldus Giphart.

Die richting koos hij overigens niet vanwege het succes van Vijftig tinten grijs. Gipharts boek wordt naar eigen zeggen ook nergens pornografisch of platvoers. “Dan raak ik de lezer kwijt.”

(ANP/BuzzE)