TPOok!

 
Recensie

Chantal Straver’s blog in boekvorm

Recensie: Chantal Straver - Toen Ik Eindelijk Durfde

Geluk, waar zit dat ‘m nou in? Stel nou, je hebt alles wat je hartje begeert. Een fijn huwelijk, een goede baan en een huis. Je zou denken dat het garant staat voor geluk. Toch is dat niet altijd zo, beschrijft Chantal Straver in haar debuut Toen Ik Eindelijk Durfde.

Chantal heeft alles: een huwelijk waarin ze de ruimte heeft ondernemer te worden, ze draagt bij aan de karakteschool van haar echtgenoot en een huis. Toch is ze niet gelukkig. In haar boek beschrijft ze hoe ze daar afscheid van neemt, geeft ze je een kijkje in haar jeugd en lees je hoe het haar nu vergaat.

Blog

Chantal doet dat niet op een gezapige ‘wat is mijn leven toch dramatisch’-coming of age-manier. Sinds 2008 blogt ze en die blogs heeft ze verzameld in een boek. In feite lees je dus een blog in boekvorm. De blogs zijn zo gerangschikt, dat je de ene keer een verhaal uit haar kindertijd leest, dan uit het nu om vervolgens weer terug te gaan naar haar eerste huwelijk. Maar ze zijn wel zo opgebouwd dat je langzaam leert wat er in het leven van Chantal speelt en speelde.

Niet chronologisch

Omdat het een soort blog in boekvorm is, zijn hoofdstukken hapklaar en makkelijk te volgen. Het is voornamelijk een verzameling kleine anekdotes die samen een geheel vormen. Omdat je niet alleen maar constant het hier en nu leest dat chronologisch voortgaat, blijft het interessant en gaat het niet vervelen. Die kleine verhalen lezen als een soort Jip en Janneke voor volwassenen, wat het een ideaal boek maakt als je even geen zin hebt om je te storten op De Ontdekking van de Hemel, maar wél een mooi verhaal wil lezen.

Geluk kies je zelf

Inspirerend? Ik vind het een rotwoord. Maar ergens is het wel wat Chantal doet. Je schaapjes op het droge hebben, een huis, huwelijk en goed inkomen, het garandeert niet dat je gelukkig bent. Chantal heeft de stap durven zetten naar haar geluk, met alle ellende die dat opleverde. Ze geeft jonge lezers wijze lessen mee, al zitten er genoeg lessen in waar oudere lezers ook veel aan hebben. Moraal van het verhaal? Het leven gaat niet altijd over rozen en zelfs in geluk zit imperfectie. Zolang je maar zelf die keuzes maakt. Geluk kies je namelijk zelf.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.