Kunst

Vlaamse ‘Nero’ striptekenaar Marc Sleen overleden

07-11-2016 11:50

De Vlaamse striptekenaar Marc Sleen, bekend van ‘Nero’, is zondag op 93-jarige leeftijd in de Vlaamse gemeente Hoeilaart overleden. Sleen, Belgisch ridder én ereburger van het Drentse Sleen, werd ook bekend met populaire strips als De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke en Doris Dobbel.

Volgens zijn familie is Sleen “Vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”. Hij is thuis overleden.

‘Herkenbare menselijke gebreken’

Sleen, die zijn eigenlijke achternaam Neels omgedraaid gebruikte als pseudoniem, ging in 1944 voor De Standaard werken. Al snel stapte hij van cartoons en andere krantentekeningen over naar strips nadat hij had gemerkt hoeveel artistiek en financieel succes Willy Vandersteen boekte met Suske en Wiske.

Nero werd een groot succes omdat zijn hoofdfiguren antihelden waren met herkenbare menselijke gebreken. Sleen werkte gedurende 45 jaar alleen aan de Nero-serie, tot 1992. Dat leverde hem een plek op in het Guinness Book of Records, naast de talrijke onderscheidingen die hij kreeg.

(ANP/BuzzE)