TPOok!

 
Kunst

Kunst & cultuurelite VS gaat Trump snoeihard aanpakken: musea sluiten op inauguratiedag

Pak aan Donald Trump!

Tags: , ,

Oei! Na alle BN’ers, de meeste Europese journalisten, millennials overal ter wereld, iedereen die bij CNN werkt en Hollywoodsterren heeft aankomend president Donald Trump (democratisch verkozen) er een nieuwe vijand bij: de gezaghebbende en zelden tot nooit pretentieuze Amerikaanse kunst- en cultuurelite. Deze elite maakt nu een snobistische ijzeren vuist om De Grote Nemesis Donald Trump met één machtige klap te vermorzelen: op 20 januari aanstaande, de dag dat president Trump wordt geïnaugureerd, moeten musea, galleries, ateliers en andere toko’s die in Nederland meestal bestaan dankzij subsidie maar in de VS vaak gewoon zelf hun broek ophouden hun deuren sluiten.

BAM! Pak aan Donald Trump!

130 moeilijke brillen

Volgens de New York Times hebben reeds 130 bekende types uit de moeilijkebrillenwereld een petitie getekend die de ‘J20 kunststaking’ heet. Met dit ‘staken’ van de kunstsector willen de artistieke genieën ‘protesteren tegen het ‘normaliseren van het Trumpisme’. Zo zeggen de, veelal blanke, Amerikaanse grachtengordeltypes zich “zorgen te maken om minderheden, immigranten, corruptie en veiligheid”.

Uiteraard zetten deze kunstenaars zich zelf dag en nacht in voor rechten van migranten, herbergen ze allemaal een vluchteling en werken ze vaak als vrijwilliger om daklozen te helpen of lopen ze burgerwacht voor meer veiligheid in hun ongetwijfeld goedkope pauperwoonwijkje alwaar zij, solidair als zij zijn, in een goedkoop appartementje wonen tussen junks en hoeren om echt feeling te houden met minderheden en de samenleving.

Niemand wil meedoen

Het lijkt er vooralsnog op dat het qua dit stukje ludieke Kunststaken voor de Beschaving bij deze 130 lekker gekke vaste bezoekers van de Amerikaanse Oerol blijft want de écht grote musea en kunsttempels hebben reeds aangegeven gewoon geopend te blijven, waarschijnlijk omdat die instellingen wél gewoon moeten werken voor hun geld en nou niet bepaald de tijd en mogelijkheden hebben om ‘protest’ te laten horen door toeristen en bezoekers voor een dichte deur te laten staan en zo omzet mis te lopen. Zo zegt het Moma in New York gewoon op de reguliere tijden geopend te blijven en laat het Stedelijk Museum van Los Angeles weten dat geopend blijven zodat mensen kunst kunnen bezichtigen opzich al een heus protest is, want kunst. “Onze collectie is hoe dan ook elke dag een expressie van inclusiviteit en respect voor elke cultuur”, aldus een persvoorlieger van The Los Angeles County Museum of Art tegen de NYT.

De universiteiten gaan trouwens wel bijna allemaal dicht op 20 januari: die datum valt doorgaans in de wintervakantie dus dan zijn universiteiten sowieso al gesloten. Wel zo makkelijk om dan ook gelijk de deuren te sluiten voor het goede doel.

Om de lol helemaal af te toppen wist NYT ook nog iemand met verstand van onderwijs te vinden voor de veelzeggende killquote: “Het is niet de rol van scholen om te sluiten. Het is eerder onze rol om te luisteren, te kijken en om aan te moedigen.”

 

Foto: een pindakaasvloer, zo ziet kunst er in Nederland uit.

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.