TPOok!

 
Recensie

Primeur: even wegdromen bij Petter Carlsen

Luister alvast naar Glimt van Petter Carlsen

Bij sommige muziek heb je direct het gevoel dat je in een warme bontjas door een Noors sprookje wandelt. Of een oude folklore met een goede afloopt. De Noorse singer-songwriter Petter Carlsen weet dat met zijn vierde plaat Glimt voor elkaar te krijgen.

Petter werd in het koude december in 1979 in Noorwegen geboren. In 2009 komt zijn eerste album uit en sindsdien tourt Carlsen de wereld rond en brengt hij meer platen uit. Inmiddels is hij toe aan zijn vierde album, Glimt.

IJzige kou

Je voelt de ijzige kou, maar van binnen voel je je warm met deze rustige, dromerige muziek. Het voelt als een soundtrack voor oude volksverhalen, hoewel de meeste Nederlanders er niets van kunnen verstaan, Carlsen zingt voornamelijk in het Noors op zijn vierde album. Dat deed hij voorheen niet, maar het pakt prachtig uit. Het is een zangerige, zachte taal die voor het gehoor prachtig tot zijn recht komt in de muziek van Carlsen. Als een eeuwige Noorse winter waar het Noorderlicht je telkens net op tijd weer verbaast doet staan.

Vanaf nummer 4 op de plaat, Tynnslit, komt er iets meer vaart in de muziek. Carlsen houdt het rustig, maar de drums zijn duidelijker aanwezig en het dromerige maakt plaats voor wakker worden in de ochtendgloren op een mooie lentedag. Dat gevoel roept hij later bij het titelnummer Glimt ook weer met gemak op. Een aanrader is het Ingen Andre Ser Det. Op een drum die ritme houdt na, moet je het vooral doen met een hoop lagen vocalen.

Lullaby

Carlsen sluit af met het nummer Ekko. Een prachtige afsluiter: het nummer klinkt als een lullaby, zoals de Engelse taal het zo mooi noemt. Een slaapliedje. Niet omdat je er van in slaap valt, maar wel omdat je er onwijs zen van wordt. En daarna de mooiste dromen kun dromen.

Benieuwd geworden? Je kunt het album hier alvast beluisteren! Op 13 april staat Petter Carlsen in de St. Nicolaaskapel in Nijmegen, een dag later in So What in Gouda, op 15 april in Simplon in Groningen en hij sluit op 16 april af in de Cacaofabriek in Helmond.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.