TPOok!

 
Cult

Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven ‘kosten de maatschappij 1 miljard euro’

'Voor de laaggeletterden zelf zijn de gevolgen natuurlijk het grootst'

Laaggeletterdheid kost Nederland jaarlijks ongeveer 1 miljard euro. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven kosten de maatschappij onder meer geld doordat ze vaker werkloos zijn. Ze doen ook vaker een beroep doen op de gezondheidszorg en weinig verdienen als ze wél een baan hebben. Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). De Stichting Lezen & Schrijven gaf opdracht tot het onderzoek.

SER: ‘Scholing moet laagdrempelig en in de buurt beschikbaar zijn’

Mariëtte Hamer, vicevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de uitkomsten van het onderzoek “Dit is een heel hoog bedrag: ieder jaar 1 miljard euro. Voor de laaggeletterden zelf zijn de gevolgen natuurlijk het grootst”. “Ook als samenleving betalen we een hoge rekening”, vervolgt ze. “De SER pleit in haar laatste advies voor een basisvoorziening voor iedereen. Scholing moet laagdrempelig en in de buurt beschikbaar zijn, zodat iedereen kan leren lezen, schrijven, rekenen en computeren”.

De berekende 1 miljard euro is bijna twee keer zoveel als in een zelfde onderzoek dat vier jaar geleden is gedaan. Voor een belangrijk deel komt dat verschil doordat er beter gekeken is naar het aantal laaggeletterden in Nederland.

Openbare Bibliotheken

Marleen Barth, de voorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, reageert ook op de uitkomsten, “Naast hoge kosten veroorzaakt laaggeletterdheid verspilling van menselijk kapitaal. En persoonlijke verdriet; als je niet kunt lezen en schrijven, raak je al snel buitengesloten”.

Barth wijst op het nut van bibliotheken, “In bibliotheken is iedereen welkom en voelt iedereen zich thuis. Ze kunnen daarom een belangrijke rol spelen in het terugdringen van laaggeletterdheid”.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.