TPOok!

 
Buitenland

Islamitisch recht in Atjeh: 85 stokslagen voor homoseksuelen

Islamitisch extremisme in opmars in heel Indonesië

Twee mannen in het Indonesische Atjeh zijn tot stokslagen veroordeeld wegens hun homoseksualiteit. Een religieus tribunaal dat streng islamitisch recht hanteert, heeft de mannen van 23 en 20 jaar woensdag elk tot 85 stokslagen veroordeeld.

Het was de eerste keer dat het tribunaal een vonnis velde wegens overtreding van een wet uit 2014 die seks tussen leden van hetzelfde geslacht verbiedt. De twee homo’s werden in maart op aanwijzingen van een soort burgerwacht gearresteerd, nadat ze samen een kamer hadden gehuurd. De aanklagers hadden tachtig stokslagen geëist. Mensenrechtenorganisaties eisten de vrijlating van de twee.

De provincie Atjeh in het noordwesten van Indonesië is de enige in het land waar streng islamitisch recht is ingevoerd. In de rest van het uitgestrekte moslimland is het strafrecht nog steeds gebaseerd op het Nederlandse recht uit het koloniale tijdperk.

Andreas Harsono van de Indonesische afdeling van Human Rights Watch vreest echter dat het vonnis ook buiten de provincie Atjeh angst aanjaagt onder homoseksuelen. De circa 230 miljoen Indonesische moslims zijn over het algemeen gematigd, maar in delen van het land is islamitisch extremisme sterk in opmars. Afgelopen week verdween de christelijke ex-gouverneur van de hoofdstad Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, twee jaar de cel in wegens godslastering. Hij had commentaar geuit op een vers uit de Koran.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.