TPOok!

 
avatar
   
Video

Linkin Park kruipt weer uit de put

Op het nieuwe album zijn teksten belangrijker dan ooit

Tags:

De tournee na het vorige Linkin Park-album The Hunting Party liep in 2015 grotendeels in de soep. Zanger Chester Bennington brak al na drie optredens een been en was daardoor maanden uitgeschakeld. Het frustreerde hem enorm en hij raakte er depressief van. Op het nieuwe zevende album One More Light zijn de teksten belangrijker en persoonlijker dan ooit. “Als we deze plaat in 2015 hadden gemaakt, was het allemaal heel zwartgallig geworden. Ik heb nog een nummer in mijn telefoon staan dat I Hate The World heet.”

Linkin Park is een van de meest succesvolle bands van de 21e eeuw. Het zestal uit Californië wordt eind jaren negentig opgericht en breekt in 2000 met het debuutalbum Hybrid Theory gelijk wereldwijd door. De band maakt een mix van rock, metal, hiphop en elektronica en scoort hits met Crawling, In The End en What I’ve Done. Ze verkopen bijna honderd miljoen platen.

Gebroken mens

Vooral Chester Bennington stond te popelen om na The Hunting Party weer aan een nieuw album te beginnen. “Ik was nogal terneergeslagen doordat de vorige tournee deels in het water was gevallen. Eigenlijk was ik gewoon heel erg kwaad.” Gitarist Mike Shinoda vertelt dat de band nogal bezorgd was om hun zanger. “Het was meer dan een gebroken been, hij was gebroken als mens. Het was nogal triest om te zien. Die periode hoor je wel terug op One More Light, vooral in de song Heavy.”

Hiphop benadering

Op One More Light werkt Linkin Park voor het eerst samen met songwriters van buiten de band. Hun eigen manier van schrijven is de laatste jaren flink veranderd, vertelt Shinoda. “Wij maakten altijd eerst de muzikale track helemaal af en bedachten er daarna pas een tekst op. Meer een hiphop-achtige benadering. Maar daardoor gaat je muziek de teksten deels dicteren. Door andersom te werken, kun je veel beter kwijt wat je te zeggen hebt. Het eerste nummer dat ik voor deze plaat schreef, is Invisible. Dat gaat over mijn kinderen. De muziek die ik er later bij bedacht, sluit aan bij die tekst.”

Rick Rubin

Linkin Park werkte in het verleden met sterproducer Rick Rubin. Hij was het die de band aan het denken zette over hun manier van schrijven. “Hij frustreerde hem”, herinnert Bennington zich. “Wij gaven hem afgeronde muzikale tracks, waar Mike en ik overheen scatten omdat we nog geen woorden hadden. Hij tastte volledig in het duister over de betekenis van de songs.” Shinoda: “Hij zei zelfs over onze muziek: jullie besteden zo weinig tijd aan het belangrijkste onderdeel – de vocalen – dat het een wonder is dat het werkt.”

Linkin Park speelt 20 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam.

© FaceCulture

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.