TPOok!

 
avatar
   
Leven

Bonusquote: orthodox christelijke theoloog en hoogleraar erkent evolutietheorie en oude aarde

'Dát er sprake is van evolutie, daarover bestaat een overweldigende consensus'

 

“De schepping laat dit zien. Natuurlijk is er op allerlei onderdelen discussie onder wetenschappers. Bijvoorbeeld over de vraag of natuurlijke selectie (‘survival of the fittest’) het enige mechanisme achter evolutie is, of dat er meer factoren zijn. Maar dát er sprake is van evolutie, daarover bestaat – ook onder christelijke natuurkundigen en biologen – een overweldigende consensus. Ook de aanwijzingen voor een gezamenlijke afstamming van mens en dieren stapelen zich op. Dan kun je als gelovige je kop in het zand steken. Je kunt óók zeggen: blijkbaar zit Gods schepping zo in elkaar. Blijkbaar kunnen we Genesis niet als een historisch verslag lezen. Wat betekent dat nu?

Ik hoor vaak zeggen: de evolutietheorie is maar een theorie. Maar een theorie in de wetenschap is heel wat meer dan ‘een theorietje’ in het normale spraakgebruik. Het klopt: de evolutietheorie is niet bewezen. Hoe zou dat kunnen? Maar dat wil niet zeggen dat er niet heel stevige aanwijzingen zijn die in haar voordeel spreken. Het is een illusie te denken dat op een gegeven moment bij wetenschappers het licht kan doorbreken, en ze zich massaal gaan bekennen tot het creationisme. Ik denk zeker dat er nog allerlei ontdekkingen zullen worden gedaan, die voor aanpassingen en uitbreidingen in de theorie zullen zorgen. Maar de evolutietheorie zelf is een blijvertje. Als christenen moeten we er dus iets mee.

De homo sapiens werd naar boven getrokken door Gods stem, en naar beneden getrokken door de oerdriften die hem aan de dieren gelijk maakten. Hij koos voor de laatste. Ik acht een historische zondeval, een werkelijk moment waarop de mens ‘nee’ zei tegen God, theologisch onopgeefbaar. En wetenschappelijk dus mogelijk.”

 

Voor u al lang gesneden koek, maar voor veel gereformeerden en anderszins orthodox christenen in Nederland nog altijd een bijzonder heikel punt: een miljarden jaren oude aarde en de mens die is ontstaan na miljoenen jaren van evolutie, precies het omgekeerde van wat wordt beweerd in bijbelboek Genesis. Al jaren neemt het aantal aanhangers van de evolutietheorie ook onder christenen toe (denk aan de ophef die EO-coryfee Andries Knevel destijds veroorzaakte door zich uit te spreken voor de evolutieleer) maar het is nu voor het eerst dat een gezaghebbend theoloog met een boek komt waarin voorgoed wordt afgerekend met bijbels creationisme: En de aarde bracht voort, door Gijsbert van den Brink, hoogleraar Theology & Science aan de Vrije Universiteit, tevens theoloog en dominee bij de Gereformeerde Bond.

Overigens neigt de opvatting van Gijsbert van den Brink, uitgebreid geïnterviewd in het Nederlands Dagblad (Blendle-link), nog altijd stevig naar intelligent design (er was wel evolutie maar de mens was altijd al het doel van Gof) en blijft ook de erfzondeleer in zijn theorie behouden (de mens had ooit een keuzen tussen goed en kwaad maar koos voor kwaad, en kan dus worden verlost door Jezus). Maar toch: een eerste stap is gezet op weg naar bijbeltrouw christendom inclusief acceptatie van de bewezen werkelijkheid.

Nu alleen het onderwijs in Turkije nog…

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.