Policorwatch – Blinde social justice warriors woest om ‘cripface’ Alec Balwin

06-07-2017 15:54

De film Blind is een doorn in het oog van de Ruderman Family Foundation, een organisatie die opkomt voor gehandicapten.

In de binnenkort uit te komen film speelt ‘ziende’ acteur Alec Baldwin een schrijver die blind is geworden na een auto-ongeluk. Voorzitter van de organisatie Jay Ruderman vindt dat niet acceptabel: “Alec Baldwin in Blind is het meest recente voorbeeld van het gebruiken van een handicap als een kostuum”, zegt hij in de LA Times. Hij beschuldigt de filmmakers van ‘crip-face’, een vergelijking met blackface.

“We vinden het niet langer acceptabel dat witte acteurs zwarte karakters portretteren. Een handicap als kostuum moet ook universeel onacceptabel worden bevonden.” Vorige zomer publiceerde de Ruderman Family Foundation nog een onderzoek waarin staat dat 95 procent van de gehandicapte karakters wordt gespeeld door niet-gehandicapten, terwijl 20 procent van de Amerikaanse bevolking gehandicapt is.

Een film die het eerder moest ontgelden was Me Before You, voor het casten van de niet-gehandicapte acteur Sam Claflin als een verlamde jonge bankier.

(ANP, LOL @ ‘doorn in het oog’ trouwens guys!)

Nou. Al Pacino in Scent of a Woman is dus ook superkwetsend. En acteurs die doen alsof, moeten we sowieso niet willen. Hoezo mogen bijvoorbeeld mensen die nog leven, historische personages spelen? Mmmmmh? NOU? En mensen die vader- en moederrollen spelen maar zelf geen kinderen hebben? Kwet-s0nd. Enfin, social justice, rationeler kunnen we het niet maken. Wel grappiger.

(Beeld: Danny Blind Visueel Gehandicapt)