TPOok!

 
Achtergrond

‘Handig Genderen’ – nieuw Duits genderwoordenboek kent wel 650 nieuwe woorden

'Als je in Duitsland helemaal correct genderneutraal wilt zijn, dan schrijf je dus ‘Leser*innen'

Kleine moeite, groot plezier. Inmiddels zijn er – door met name initiatieven van ‘Die Grünen’, in Duitsland 650 nieuwe of andere woorden ‘als inspiratie’ voor een wereld waarin genderneutraliteit creëren in feite een dagtaak wordt. ‘Atleet’ moet ‘sportende persoon’ worden, ‘bemoederen’ – ‘verzorgd worden’, ‘voetgangersterpen’ – ‘zebrastrepen’, ‘winnaar’ – ‘eerste plaats’. Zomaar wat voorbeelden die vooral ook andere, niet geslachtelijke vormen van ongelijkheid willen uitgummen uit het vocabulaire en de werkelijkheid.

Het genderwoordenboek ‘Handig Genderen’ wordt steeds groter – vooral met uw hulp

‘Het genderwoordenboek dient als inspiratie hoe u ‘Geschickt Gendern’ (handig genderen) kunt’, zeggen de bedenkers van het boek, die zich verder anoniem verschuilen achter contactformulieren. ‘Een genderwoordenboek is uiteraard goed en mooi, maar waarom?’, staat er op de website. ‘Omdat taal ons denken beïnvloedt’.  Zie hier de motieven van de denkpolitie in het volle daglicht. Verder geven ze ook tips en trucjes hoe je ‘creatief met gender aanduidingen kunt omspringen’.

“De alternatieve genderneutrale begrippen kunnen in veel contexten één op één ingezet worden, in sommige gevallen passen ze minder, soms hebben de begrippen een iets andere connotatie en af en toe is de ‘paarvorm’ de enige mogelijkheid om genderneutraal te formuleren. Veel nuttige info over genderneutrale formulieren kunt u vinden op de website ‘Muss das sein?!”

Help ons mee. Het zenderwoordenboek ‘Handig Genderen’ wordt steeds groter – vooral met uw hulp. Als termen ontbreken of als u creatieve voorstellen hebt, dan neem ik deze heel graag op. Hartelijk dank!”

Discussie draaft door en is vermoeiend

Op de website van Duitslandnieuws schreef ondernemingsadvocaat en voormalig hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen, Axel Hagendorn, die ook werkzaam is als Duitse ‘Rechtsanwalt’, zondag dat de discussie doordraaft en dat hij er doodmoe van wordt. ‘In Duitsland worden nu groepen gereduceerd tot een sterretje’:

“Het gebruik van de mannelijke vorm ‘Leser‘ werd dus bijvoorbeeld ‘LeserInnen‘ (let op de hoofdletter i). Met de nieuwe discussie over genderneutraliteit hanteren de Duitse Groenen nu een ‘*‘. Als je in Duitsland helemaal correct genderneutraal wilt zijn, dan schrijf je dus ‘Leser*innen‘. Dit sterretje wordt een gender-star genoemd.”

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.