TPOok!

 
Recensie

Recensie: Het Verzamelde Werk van William Shakespeare (ingekort) van Het Nationale Theater

Avondje verantwoord schuddebuiken

Laat topacteurs van Het nationale Toneel als Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker onder leiding van Theu Boermans los gaan op een Britse komedie samengesteld uit klassieke toneelteksten; zie hier het eenvoudige recept voor een heerlijk avondje. Kan dat ook op RTL-televisie?

Van Antonius en Cleopatra tot Romeo en Julia en van Maat voor Maat tot alle Henry-koningsdrama’s (IV, V, VI en VIII) al vóór de pauze heeft het trio acteurs nagenoeg alle van de totaal 41 Shakespeareaanse stukken weggewerkt. Letterlijk ook, want voor het gemak zijn alle komedies door de Britse schrijvers in één hilarische compilatie vervat.

Na de pauze stelt het trio de lachspieren nog een uur lang extra op de proef, maar met Hamlet in drie even kluchtige als intelligente variaties, waarvan de laatste met de tekst achterstevoren. Publiek moet koddig meedoen, het krijgt de lach niet cadeau.

The Complete Works of William Shakespeare (Abridged) werd voor het eerste in 1987 op het Edinburgh Festival opgevoerd en werd met negen jaar lang onafgebroken op West-End de langst draaiende toneelstuk ooit. Nu nog speelt het in Hong Kong en Singapore, en dus ook in Nederland.

Uitbundig lachen

Goed voor L.O.L. in de prachtige, statige Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Wel besteed aan de elite, of niet? Na de pauze keerde een klein aantal kijkers niet terug in de zaal. Zou William Shakespeare deze bewerking zelf appreciëren? Voor hem gold als belangrijkste principe het vermaken van het publiek op een hoog niveau. En dat hoog is niet te vertalen als elitair.

Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker zijn perfect geknipt voor deze rollen, maar wie het heerlijke tv-programma De Vloer Op volgt, ziet hoeveel talent goede acteurs in huis hebben om te improviseren en variëren. Bram Suijker steelt nu de show met heerlijke vrouwenrollen, maar ik was zeker zo geporteerd van de fantasie van Jappe Claes en vooral Vincent Linthorst, die steeds overtuigender acteert.

De drie spelers flirten naar hartenlust met hedendaags (volks)drama, met name met Goede Tijden Slechte Tijden. Dat bracht me op het idee: wanneer wordt – na De Vloer Op – de volgende link gelegd tussen de schouwburg en het populaire scherm?

Deze kluchtige Shakespeare-compilatie is geschikt voor een groot publiek van bijvoorbeeld RTL. Je kunt er ook hartelijk om lachen zonder voorkennis, al zou het wellicht fraai zijn een groot publiek Shakespeare te bieden met een bondige uitleg, gespeeld door klassiek spelende en populaire tv- en filmacteurs (vaak al dezelfden). Zou het aanslaan?

Trump-verslaving dimmen

Het kan wel degelijk hoog – en minder hoog opgeleid publiek trekken. Zo leren we ook weer dat menselijke deugden en ondeugden niet alleen van alle tijden zijn, maar uiteindelijk ook de loop van onze eigen en van de grote geschiedenis bepalen.

De aan Trump verslaafde columnisten en commentatoren van onze ‘weldenkende’ kranten en opiniebladen menen dezer dagen met totaal nieuwe fenomenen in de wereldgeschiedenis van doen te hebben. Maar wie de tijd neemt en gelegenheid krijgt om Julius Ceasar, Richard III of Macbeth en andere stukken van Shakespeare te ondergaan, begrijpt meer dan na het lezen van die columnisten.

De verkorte Shakespeare speelt nog tot in begin 2018 in het hele land en eindigt eind januari met vijf voorstellingen in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Titelafbeelding: © Sabrina_Bongiovanni

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.