TPOok!

 
avatar
   
Muziek

Four Tet blijft koning van de luisterelektronica

Maar nieuw album bevat ook een dansvloerknaller

Tags:

Four Tet maakte begin deze eeuw naam met albums als Rounds en Pause, vol langzame elektronica die je bijna zou verwarren met loungemuziek. Ware het niet dat je soms opeens opschrikt door een glitch of tempowisseling, en de tegendraadse melodielijnen je constant bij de les houden. Het heeft in vijftien jaar niets aan kracht ingeboet.

Zijn beste album maakte de Brit in 2010. There Is Love in You was zo dansbaar dat Four Tet nu ook in de clubs werd gedraaid. Het bevestigde dat de Brit een van de belangrijkste producers van deze eeuw is. Maar de experimenten op Beautiful Rewind (2013) konden niet iedereen bekoren en Morning / Evening (2015) voelde meer als een tussendoortje. De eerste helft steunt op één Indiase vocal – 20 minuten lang. Te lang. En Evening beklijft eigenlijk ook nergens.

Misschien wil Four Tet ook wel gewoon te veel. Hij is altijd een erg productieve producer geweest: New Energy is alweer zijn negende plaat. Daarnaast draait hij ook nog als dj over de hele wereld. Weinigen doen het hem na. Maar Four Tet is toch vooral als producer toonaangevend, en het is de hoogste tijd voor weer een echt goed album. Gelukkig is New Energy dat goede album.

Diepe beat als fundament

De tracks La Trance, Lush en You Are Loved zijn gemaakt volgens de vertrouwde Four Tet-formule. Een diepe beat als fundament, daaroverheen een synth die verdacht akoestisch klinkt en het hele nummer draagt, en op de achtergrond een komen en gaan van geluidjes die voor net genoeg variatie zorgen. Het werkt nog altijd, maar New Energy is het interessantst wanneer Four Tet ervan afwijkt.

Zoals op Scientists, dat begint volgens de formule, totdat de fantastische vocal sample erin komt. Tegen het einde volgt zelfs een saxofoonsolo. Absoluut niet des Four Tets, zoveel muzikaal geweld. Wel is het heel goed. Het is misschien wat vroeg om te roepen, maar Scientists lijkt bij het beste te horen wat Four Tet maakte.

SW9 9SL neigt bij vlagen zelfs naar clubtechno – inclusief milde acidvibe. Dansvloerknallers maakt Four Tet slechts bij uitzondering, en dan waarschijnlijk per ongeluk, maar dit is er eentje. SW9 9SL is ongetwijfeld nu al te horen in de betere club bij u in de buurt, en ook nog wel op de festivals volgend jaar zomer.

Vocal

Natuurlijk valt er altijd wel wat te klagen. You Are Loved gaat net te lang door, de intro en interludes blijven ook na veelvuldig luisteren niet hangen, en Memories is te fragmentarisch. Die track wordt gered door het prachtige getokkel op een Indiaas klinkende dulcimer, waar het lome Two Thousand and Seventeen ook volledig op leunt. Four Tets hoorbare Indiase roots voegen meerdere momenten echt iets toe.

Uiteindelijk is New Energy het interessantst als Four Tet met een vocal sample aan de gang gaat, zoals op Daughter, de enige track die volledig rond een vocal is gebouwd. Het is het mooiste en emotioneelste nummer op New Energy. De luisterelektronica waar hij bekend mee is geworden, daarin blijft Four Tet ongeëvenaard.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.