Acteur Jappe Claes weg bij Het Nationale Theater na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

20-10-2017 21:11

De Belgische acteur Jappe Claes treedt, na de ‘aanhoudende geruchtenstroom’ over ‘grensoverscheidend gedrag’ per direct terug uit het ensemble Het Nationale Theater. Dat maakte het gezelschap vandaag zelf bekend. Het gedrag zou eerder plaats hebben gevonden op de Amsterdamse Theaterschool.

Er kwamen de laatste dagen in het kader van de online #metoo campagne nieuwe beschuldigingen naar buiten van seksueel overschrijdend gedrag als docent op de Theaterschool. Daar vertrok hij in 2014, hij zou zich gaan richten op zijn acteercarrière. De ware achtergrond van zijn vertrek, zo meldt de Volkskrant vandaag, zou ook dat seksueel overschrijdende gedrag zijn geweest.

Theaterschool

Eerder dit jaar werden al twee docenten van de school beschuldigd van ‘seksueel overschrijdend gedrag’. Een van die twee zou Jappe Claes geweest zijn. Beide docenten zouden seksuele relaties met studenten hebben gehad. Een aantal vrouwen zegt zich geïntimideerd te voelen. De klokkenluiders stellen dat er jarenlang een cultuur heerste waarin het gedrag van docenten zonder consequenties bleef.

In overleg met het ensemble is besloten dat Claes per direct terug treedt, ‘om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen’. Momenteel staat het gezelschap met de voorstelling ‘Het verzamelde Werk van William Shakespeare (ingekort)’ op de planken. Men beraadt zich nog op hoe deze serie voorstellingen wordt voortgezet. In een persoonlijk statement meldt Claes: “Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan.”

Lees ook

Seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag docenten Amsterdamse Theaterschool

Recensie: Het Verzamelde Werk van William Shakespeare (ingekort) van Het Nationale Theater – Avondje verantwoord schuddebuiken

Titelafbeelding: still uit een eerder interview met Claes