TPOok!

 
avatar
   
Cult

Campingeigenaar wil ‘Muur van Mussert’ in Lunteren slopen

Nog steeds geen besluit over monumentenstatus

Eigenaar Roderick Zoons van camping De Goudsberg in Lunteren heeft bij de gemeente Ede gemeld dat hij van plan is de ‘Muur van Mussert’ op zijn terrein te slopen. Ede kan daar volgens een woordvoerder weinig aan doen, aangezien de muur op particulier terrein staat. “Het wachten is op het Rijk, dat de muur nog steeds niet als monument heeft aangewezen”, aldus een gemeentelijke woordvoerder dinsdag.

De Goudsberg was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex, waar NSB-leider Anton Mussert zijn redevoeringen hield. De NSB was een Nederlandse politieke partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter. Vele duizenden NSB-leden kwamen jaarlijks op tweede pinksterdag bij elkaar in Lunteren. Van het complex is nu alleen nog een stuk muur met een deel van het amfitheater over, die in slechte staat verkeren. In 2015 is al een monumentenstatus aangevraagd, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt een definitief besluit steeds uit.

Lees ook

Video – Mini-docu: De Muur van Mussert

Een pleidooi voor behoud van een stuk geschiedenis

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.