Doneer aan TPO
 

Het racisme van D66 wordt met de dag misselijker

De sluimerende ondermijning door positieve discriminatie

Door: Leon Mooren, 19:13, 01 december 2017

Wat een ophef, wat een ironie en wat een hypocrisie gister in Den Haag.

De ophef zat hem er in dat Theo Hiddema het had gedurfd het woord ‘neger’ te gebruiken in de tweede kamer.

Zijn inbreng in een debat over een wet tegen groepsbelediging was namelijk “dat de trotse fiere neger’’ hier geen enkele behoefte aan zou hebben.

Twitteren met Trumpiaanse snelheid

De nummer twee van het FvD had zijn zin nog niet uitgesproken of de eerste ijdeltuit – D66’er Groothuizen – stond al bij de interruptiemicrofoon om zijn afschuw over de woordkeus uit te spreken. Dat Hiddema vervolgens zei dat het een totaal niet racistische aanduiding was (feitelijk juist omdat het woord – afgeleid van het Spaanse ‘negro’ – slechts zwart betekend en het hier een debat over o.a. groepen donkere mensen betrof) deed blijkbaar niet ter zake.

Voor je het woord Twitter überhaupt uit kon spreken had D66 kroonprins Jan Paternotte al met welhaast Trumpiaanse snelheid de volgende tweet de wereld in geslingerd:

Een sterk staaltje ironie

Paternotte en consorten onderstrepen hiermee onbedoeld het punt dat Hiddema wil maken, namelijk dat donkere mensen in alles gelijkwaardig zijn zijn aan mensen met wat voor huidskleur dan ook, en dus net zo goed tegen een stootje kunnen. Ze alsnog beschermen tegen stootjes die door velen niet als hinderlijk wordt ervaren is dus ontzettend betuttelend en zelfs bijzonder kleinerend.

Wie een groep mensen behandeld alsof ze nergens tegen kunnen ziet die mensen niet als gelijkwaardig. In hun ogen zijn ze blijkbaar minder goed in staat tot relativeren, en dus krijgen ze een speciale behandeling.

Minderheden zijn geen zielige diertjes

Dit zelfde niet serieus nemen van groepen zien we overigens ook bij vele andere minderheden en is ronduit mensonterend. Ook weer ironisch is dat geen enkele minderheid hierbij gebaat is. Je helpt mensen door ze weerbaar te maken, ze deze weerbaarheid niet gunnen is ronduit schandalig. Positieve discriminatie is bijna even walgelijk als de variant die het meent te bestrijden, minderheden zijn immers geen zielige diertjes maar mensen!

Dat van de minderheid waar ik toe behoor – te weten Christen – door de maatschappij wordt geacht tegen beledigingen, provocaties en uitspraken van andersdenkenden te moeten kunnen, beschouw ik persoonlijk dan ook als een zegen. Ze zien me immers voor vol aan, een gevoel dat ik iedereen gun!

Wie zoals Paternotte het onderscheid tussen groepen mensen die je wel en niet voor vol aanziet, maakt op basis van ras, maakt zich dan ook officieel schuldig aan racisme. Hier gaat de ironie dan ook ineens moeiteloos samen met hypocrisie.

Homoseksuelen zijn meer gebaat bij Jan Roos dan bij Alexander Pechtold

Een hypocrisie waar D66 wel vaker last van heeft: Zo wist Pechtold een discussie met Jan Roos die zeer terecht een daadwerkelijk misstand rond homoseksuelen (namelijk mishandeling en intimidatie op straat) compleet dood te maken door Roos te confronteren met een grap over homoseksuelen die hij ooit als Pownedclown maakte. Een minderheid zou er door beledigd zijn dus Alexander de Grote kwam voor ze op door te zeggen dat Roos daardoor geen enkel recht van spreken had in deze discussie.

Dat de homoseksuelen in Nederland een stuk meer baat hadden bij het punt van Jan Roos (dat we maatregelen moeten treffen zodat ze minder vaak in elkaar geslagen zouden worden), dan bij het punt van Pechtold dat het kwetsend is Mark Rutte voor de grap een homo te noemen deed er blijkbaar niet toe.

Misschien dat hij en Wouter koolmees daarom wel zo happig waren na het incident in Arnhem om als statement hand in hand te lopen, zo kon immers niemand zien hoeveel bloed er aan de binnenkant kleefde.

Lieve sukkels en naïeve goedzakken

Dezelfde Wouter Koolmees overigens die onlangs geïrriteerd wegliep bij Geenstijl na de humorisch bedoelde vraag waarom er zo weinig negers in het kabinet zaten. Enfin, zo kun je zat voorbeelden noemen.

Natuurlijk gaat het te ver om te stellen dat ze bij D66 er racistische gevoelens op nahouden en is een opmerking over bloed aan handen eerder een stilistische overdrijving dan een gericht verwijt, laat dat helder zijn. Nee, het zijn in het geheel geen slechte mensen, eerder lieve sukkels, naïeve goedzakken zogezegd.

Het probleem is dat deze naïviteit echter wel vaak leidt tot racistisch handelen, zo ook in de tweet van Paternotte.

Nou is dat op zich al erg genoeg, maar om vervolgens mensen die discriminatie van minderheden menen op te lossen door ze juist als gelijkwaardig te behandelen, ten faveure van het eigen morele superioriteitsgevoel stelselmatig weg te zetten als racist is walgelijk, zeker als je hiermee juist de problemen in stand houdt.

Het is om zijn eigen woorden te gebruiken, misselijkmakend!


   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties