Doneer aan TPO
 

Directeur Mauritshuis Emilie Gordenker verhoogt in Buitenhof het chocoladerantsoen uit ‘1984’

'Het gaat om een verbetering in plaats van een verwijdering'

Door: Sietske Bergsma, 18:12, 22 januari 2018

Chocolade. Dat is waar ik aan dacht toen ik dit zag. Om precies te zijn de chocolade uit de dystopische roman ‘1984’ van George Orwell, die op het Ministerie van Waarheid het ‘ene onzinverhaal met het andere onzinverhaal moet vervangen’. Hoofdpersoon Winston:

“Heel kort geleden nog, in februari had het Miniserie van Welvaart toegezegd (‘categorisch beloofd’ heette dat officieel) dat het chocoladerantsoen in de loop van 1984 niet zou worden verlaagd. In werkelijkheid zou het chocoladerantsoen, naar Winston wist, aan het eind van die week van dertig tot twintig gram worden verlaagd. Het enige wat hij moest doen was de oorspronkelijke toezegging vervangen door een waarschuwing dat het rantsoen waarschijnlijk in de loop van april verlaagd zou moeten worden.”

En verderop: “Er leken zelfs demonstraties te zijn geweest om Grote Broer te danken voor de verhoging van het chocoladerantsoen tot twintig gram per week. En nog pas gisteren bedacht hij, was aangekondigd dat het rantsoen zou worden verlaagd tot twintig gram per week. Was het mogelijk dat ze dit slikten, na vierentwintig uur al? Ja, ze slikten het. (…) zonder moeite met dierlijke stompzinnigheid. (…) Was hij dan de enige die in het bezit van een geheugen was?”

Emilie Gordenker maakt van een verwijdering een verbetering, dat er minder chocola is, is juist iets goeds! En we doen dat voortdurend hoor dat verwijderen, horen we van haar. En dat het beeld van Maurits er al heel lang stond maakt die opmerking niet minder waar. Er is helemaal niets te zien hier, niets aan de hand. Oorlog is vrede.


 

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties