TPOok!

 
avatar
   
Cult

Grote paniek in babyboomerland: dichter Lucebert dweepte met nazisme en was anitsemiet

Alles van waarde wederom weerloos

Tags:

 

De dichter Lucebert werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse wapenindustrie. Ook schreef hij brieven met antisemitische strekking. Dit zegt de letterkundige Wim Hazeu in een interview met babyboomerskrant Trouw. Hazeu schreef een biografie van Lucebert die donderdag verschijnt.

Het was bekend dat Lucebert tijdens de oorlog een jaar in Duitsland werkte, maar de dichter suggereerde altijd dat hij daartoe gedwongen was. Volgens Hazeu meldde hij zich in 1943 als 19-jarige echter vrijwillig voor de zogeheten Arbeidseinsatz. Hij zou misleid zijn door de Duitse propaganda en zijn ouderlijk huis hebben willen ontvluchten.

“Maar het antisemitisme overdonderde mij totaal”, zegt Hazeu. Hij kreeg brieven in handen die Lucebert vanuit Duitsland schreef aan een vriendin. Daarin spreekt hij over de “Joodse sjacherige zwetsaard” en “machtjoden”.

Lucebert geldt als een van de grootste naoorlogse dichters. Hij ontving onder meer de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse letteren. In zijn gedichten heeft Hazeu geen antisemitisme gevonden. Volgens de letterkundige is de dichter geboren uit zijn oorlogservaringen.

Anp

 

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.