TPOok!

 
Film

Film Bankier van het Verzet binnen 10 dagen ‘Gouden Film’

Oorlogsfilm trekt meer dan 100.000 bezoekers

De oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft binnen tien dagen meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Daarom is het drama van regisseur Joram Lürsen bekroond met een Gouden Film, maakte het Nederlands Filmfestival zondag bekend.

De award werd zaterdagavond uitgereikt aan Lürsen, hoofdrolspeler Barry Atsma en de familie van de broers Van Hall, waar de film over vertelt.

Atsma en Jacob Derwig spelen Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen. Pierre Bokma vertolkt de rol van NSB-politicus Meinoud Rost van Tonningen. Rost van Tonningen (1894-1945) collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s.

Wereldpremière

De wereldpremière vond twee weken geleden plaats in het bijzijn van prinses Beatrix. Bankier van het Verzet is de eerste Nederlandse productie die dit jaar een Gouden Film ontvangt.

Voor Joram Lürsen is het de achtste maal dat hij de prijs krijgt. Hij is daarmee, na Johan Nijenhuis, de maker die de meeste Gouden Films in zijn kast heeft staan.

(ANP/BuzzE)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.