TPOok!

 
avatar
   
Boeken

Eerste officiële TPO-literatuur-schrijfwedstrijd: win 1000 euro

Jury: Hafid Bouazza, Meindert Fennema, TPO-redactie

Update: voorlopig geen deadline. Het komt niet op een weekje. Deadlines zijn voor 9 tot 5-kantoorkabouters die anders het overzicht verliezen, wij willen echte schrijvers die ook zonder stok achter de deur kunnen schrijven.

Dit is echt. Geen nepnieuws. Dit is de Eerste Officiële TPO Literatuur Schrijfwedstrijd waarmee je (behalve publicatie op TPO) 1000 hele euro’s kunt winnen.

Reden: ons van TPO vindt het aanbod hedendaags literatuurtalent nogal tegenvallen. Niet zelden om flink van te braken ook. Kleffe coming of age-shit die je net zo goed als gescheiden afval kunt inzamelen. Braaf moraalgedram vermengd met een geur van weeïge UvA-fopwetenschap en ander braafburgergebalk. Inclusief instant tafelzilverrangschikking bij DWDD en baantje bij VK Magazine.

Gaan wij nu veranderen. Wij van TPO denken dat er heus nog wel écht literair talent bestaat in Nederland. De nieuwe Céline, Hermans, Reve, Huxley, Kafka, Orwell, Houellebecq, Easton Ellis, Brusselmans, Ouariachi, Maessen.

Schrijven

17+ miljoen Nederlanders, daar moeten toch minstens drie of vier mensen tussen lopen die het wanhopige tekort aan enige echte literatuur in Nederland kunnen openbreken en Nederland weer voorgoed op de kaart van Schrijven kan zetten? Tussen die 17 miljoen mensen, en zoveel mensen die zeggen ‘schrijver’ te willen worden, moeten toch een paar mensen zitten die niet automatisch in de policor-stand springen als ze een toetsenbord zien en niet als eerste denken aan hijgerige OSM-avondjes in De Rode Hoed? Er zijn toch nog wel mensen die écht kunnen schrijven, gewoon omdat ze kunnen en willen schrijven, puur en alleen omdat ze schrijver zijn? Toch?

TOCH?

Bovendien: als je enig talent en ambitie hebt om schrijver te worden en je durft het zelfs bij TPO nog niet eens aan dan durf je het nooit aan. Geef die droom dan maar op en laat het verder aan Grunberg over ofzo (maar dan niet elke keer jammeren als Grunberg weer wat kwetsends uitpoept op de voorkant van die ene courant).

De regels/voorwaarden

Kortom, jij doet gewoon mee. Je leeftijd, geslacht, huidskleur, religie, politieke voorkeur, achternaam, beroep van je ouders, wijk in Amsterdam waar je ouders wonen, anders namelijk, zijn allemaal niet van belang. De volgende onderstaande regels wel:

 

– Je schrijft 100% fictie (autobiografische elementen geen punt), dus het zou ook een roman kunnen zijn.

– Je moet je verplicht aan het thema houden (zie hieronder).

– Je bent een nog niet eerder uitgegeven schrijver. Publicaties in tijdschriften, couranten, online geen probleem maar je hebt nog nooit een contract bij een uitgever gehad.

– Je schrijft het liefst onder je eigen naam, maar je moet er sowieso mee akkoord gaan dat de TPO-redactie je echte naam, leeftijd, woonplaats, telefoonnummer krijgt (verkopen we niet door, we zijn geen Facebook).

– Je correspondeert niet over de uitslag. Afgesproken? Afgesproken!

– Je schrijft maximaal 5000 woorden, maar het aller-aller-aller-allerliefste schrijf je rond de 3000 woorden.

– Uiteraard schrijf je in het Nederlands.

 

Thema

En dan nu Het Thema:

 

DYSTOPIE NEDERLAND OVER VIJFTIEN JAAR (en dan iets met subthema: vrijheid van meningsuiting)

 

Ligt voor de hand, nicht? Genau!

Nogmaals: het gaat hier om FICTIE. Dus geen essay. Geen opiniestuk. Geen column. Geen achtergrond/reportage/interview/etc. Pure fictie. Het zou, met wat extra woorden, een novelle of roman moeten kunnen zijn. Literatuur zoals literatuur is bedoeld. Mulisch kon het ook, dus hoe moeilijk kan het zijn?

De allerbeste schrijver wint 1000 euro. En publicatie op TPO. En ongetwijfeld mag hij/zij/het dan op de koffie komen bij uitgevers, je kent het wel, zo gaan die dingen.

Mailadres

Inzending gaarne als .doc of .docx attachement mailen naar: [email protected] met als subject ‘schrijfwedstrijd’. Inclusief NAW en telefoonnummer.

Alleen digitale documenten worden in behandeling genomen. Papieren manuscripten verdwijnen per direct in de open haard vuurkorf CV-ketel milieuvriendelijke shredder.

START!

 

Help ons helpen: copy-paste dit artikel, stuur het door naar al je schrijfvaardige vrinden, druk het af in je sportblaadje, etc.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.